Neke stvari se ne diraju

"Šta će se desiti ako Crvena zvezda promijeni ime? Rat, ali doslovno!"

Edmir Škorić

Samo dva klua su u povijesti evropskog nogometa iz istočnog bloka uspjeli dići trofej za najbolju ekipu na Starom kontinentu.

Uspjeli su to samo beogradska Crvena zvezda i rumunski velikan Steaua. I dok je Zvezda ostala Zvezda, Steaua koja je 1986. godine bila prvak Evrope, danas nosi ime FCSB (skraćenica od Steaua Bucharest Football Club), nakon spora s vojskom i zabrane korištena imena i grba rumunskog diva.

Iako su promijenili ime, rijetko ko koristi skraćeni naziv za nekadašnjeg velikana koji je sada u trećoj ligi. Pitali su Rumuni jednog srbijanskog nogometaša šta bi se desilo da se tako preimenuje i Crvena zvezda.

"U Srbiji niko ne govori o FCSB-u, već o Steaui i taj klub ostaje isti za nas, ali ... Neko ovdje u Srbiji pokušat će možda promijeniti ime Crvene zvezde, a to će značiti - rat. Ali doslovno rat. Zvezda u Srbiji je nešto posebno, simbol, brend... Ovaj je klub donosio radost i u najtežim danima za državu, a zato što Zvezda nije privatizirana, teško je zamisliti da bilo ko može promijeniti ime", rekao je Nikola Martinović, bivši nogometaš rumunjskog i srpskog velikana.

Iz bivše Jugoslavije, zagrebački Dinamo promijenio je ime u Croatia nakon raspada bivše države, kao dio propagande državnih vlasti i predsjednika Franje Tuđmana za promicanje neovisne države, ali je brzo navukao bijes domaće javnosti i navijača, ali nakon skoro decenije navijači su izgurali u svome, pa su vratili staro i prepoznatljivo ime Dinamo.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.