Foto: EPA

Dobit će titulu viteza

Lewis Hamilton postaje Sir Lewis Hamilton

Britanac Lewis Hamilton, jedan od najtrofejnijih vozača Formule 1 u povijesti i aktualni prvak, dobit će jednu od najvećih počasti koje daje Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske. Dobit će titulu viteza te će tako postati Sir Lewis Hamilton.

Radi se o tituli koja svoje podrijetlo vuče još iz srednjeg vijeka, a dodjeljuje se za izvrsnost u nekoj aktivnosti.

Iza Hamiltona je zaista nevjerojatna godina. Osvojio je sedmu titulu F1 prvaka i time se na vrhu izjednačio s legendarnim Michaelom Schumacherom, te je srušio rekord po broju pobjeda, njih čak 91. Početkom godine dobio je uz Lea Messija i Laureusovu nagradu za sportaša godine, a nagrade i priznanja je zaslužio i borbom protiv diskriminacije.

Hamilton će biti šesti F1 vozač u povijesti s titulom viteza. Dosad su na tom popisu bili Sir Jackie Stewart, Sir Stirling Moss, Sir Frank Williams, Sir Patrick Head i Sir Jack Brabham.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.