Svaki bod se plaća: Poznate cifre koje timovi moraju platiti za učešće u novoj sezoni Formule 1
Foto - EPA

Mercedes će izdvojiti najviše novca

Svaki bod se plaća: Poznate cifre koje timovi moraju platiti za učešće u novoj sezoni Formule 1

M. Šljivak

Nakon što je uz dosta muke i novi trijumf Lewis Hamiltona završena protekla sezona Formule 1, timovi se već uveliko pripremaju za novu.

FIA je odlučila da timovi koji će učestvovati u novoj sezoni F1 plate registraciju od 676.000 eura. To je minimalna cifra koju jedan tim mora uplatiti da bi se takmičio u Formuli 1, ali to nije sve.

Svjetska automobilistička federacija naplaćuje i svaki osvojeni bod u prethodnoj sezoni. Šampionska ekipa Mercedesa plaća tako dodatnih 5.500 eura po bodu, dok ostale ekipe plaćaju 4.500 eura po bodu i cifra za sudjelovanje raste do milionskih iznosa.

Zbog brojnih otkazanih utrka FIA je izgubila ogroman novac. Timovi su izdvojili značajno manja sredstva za ovu organizaciju, te su poprilično novca uštedjeli.

Ipak, naredne godišnje bod će svaki tim koštati 5.577 eura i nema dileme da će FIA dosta toga nadoknaditi.

Ove cifre timovi moraju uplatiti da bi se takmičili u F1 2021. godine.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi