Plemići doveli nekoliko mlađih nogometaša

Sergej Jakirović: Mladi igrači nisu dovedeni da budu šminka već da napreduju i budu konkurentni

Ekipa HŠK Zrinjski od vikenda formu za drugi dio prvenstva brusi u Međugorju.

Ekipa SportSport.ba portala danas je boravila na treningu Plemića i uvjerila se u sjajnu atmosferu među igračima tima koji je trenutno na šestoj poziciji u Premijer ligi Bosne i Hercegovine. 

Novi trener ekipe Sergej Jakirović je u treninge unio dosta novoga, a u današnjih sat i pol vremena primjećeno je, uz odličnu atmosferu, ruku na srce i mnogo više kompetitivnosti nego su ga nogometaši šesterostrukog prvaka imali i na nekim utakmicama. Sergeja Jakirovića smo pitali, obzirom da je već kroz nekoliko treninga dobio uvid u momčad, kako on vidi sve to na početku priprema.

"Momčad je izanalizirana, te smo vidjeli koje su to dobre a koje loše stvari u ekipi" - otpočeo je Jakirović i dodao:

"Evidentno je da ima stvari za popraviti i na njima radimo od prvog dana. Do prvenstva je još šest tjedana, znači i više nego dovoljno vremena da igrači akceptiraju sve one ideje koje ja i moj stožer donosimo sa sobom. Nadam se da ćemo ovaj prvi dio priprema proći bez ozljeda i da ćemo se dovoljno fizički spremiti jer bez toga nema ništa u modernom nogometu i kroz slijedeće utakmice ćemo dobiti odgovore kako se naša vizija razvija."

Možda je premalo vremena prošlo no šta vam prvi dojmovi govore, šta je bilo najslabije i na što stavljate akcenat na treninzima?

"U analizi jesenskog dijela prvenstva vidjeli smo da smo primili 11 golova iz kontinuiranog napada. Znači slabo čuvamo nogometaše u 16-ercu, posebno izmešu 5 i 16 metara ima dosta prostora što je čista stvar odgovornosti i volje. Dosta golova primilo se i iz prekida, u situacijama kada se pusti igrač, te na kompaknosti i osnovnim mehanizmima u igri. Posla je dosta, no smatram da i imamo dosta i kvalitete te da će se sve zamisli moći sprovesti na terenu."

Ono što je primjetno u zadnjih nekoliko dana jeste da se tim podmlađuje, a čini se da navijači pozdravljaju takvu politiku, no ipak se pitaju hoće li u dogledno vrijeme 'sletjeti' i kakvo zvučnije ime u Zrinjski?

"Ako ćemo gledati zvučna imena, tim ih je pun, pa smo opet završili šesti na polusezoni. To ništa ne garantira. Mene više zanima da su momci karakterni, gladni i željni dokazivanja, da su željni i ambiciozni i da iz dana u dan bivaju bolji. Naravno da imamo kostur tima koji je bio i do sada u polusezoni, ali smatram da je potrebna svježa krv i ovi mladi nogometaši, ne želim da tu budu radi šminke, nego da ih razvijamo. Mi u pravilniku imamo to da 4 igrača ispod 21 godine moraju biti u zapisniku. Ja ne želim da ti mladi momci budu s nama tu tek da ih vodimo na putovanja, već da budu konkurentni i da igrače koji su im konkurencija, a i sebe, tjeraju da budu još bolji." - kazao je Sergej Jakirović za SportSport.ba.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.