Na Grbavici igraju Željezničar i Sarajevo

Fudbalska poslastica za državni praznik: Sraz najvećih bh. klubova uz ogroman hendikep

Admin Čaušević

Najveća utakmica bh. fudbala igra se na veliki državni praznik - Dan nezavisnosti. U sarajevskom derbiju Željezničar će na stadionu Grbavica dočekati Sarajevo.

Kako Amar Osim tako i Vinko Marinović smatraju da je gradski derbi specifična utakmica, a upravo jedna od neuobičajnih posebnosti današnjeg okršaja će biti da upravo međusobnim duelom dva najveća kluba u BiH otvaraju drugi dio sezone.

Svaki vječiti derbi donosti veliki ulog. U pitanju je igra za čast i ponos. Tako će biti i danas, posebno jer se meč igra na državni praznik - Dan nezavisnosti. Bordo tim u ovaj meč ulazi s prvog mjesta i sa +9 na najvećeg rivala pa će veći pritisak sigurno biti na domaćinu.

Plavi su u prvom dijelu sezone protiv klubova iz vrha pokazali da su izuzetno konkurentni i da im "leže" takve ekipe, dok Sarajevo krasi rutina pobjeđivanja i šampionski mentalitet. Pa je s te strane za očekivati neizvjestan i uzbudljiv meč, baš kao što je to i bilo u proteklih nekoliko utakmica. Posljednjih godina suhoparni i dosadni "0:0" derbiji su prošlost što znači da je ispunjen važan preduslov za dobar meč.

U Željezničaru nije bilo previše igračkih promjena. Najznačanija promjena je odlazak Harisa Hajdarevića te dolazak Jasmina Čelikovića. U Dolinu ćupova se vratio i Sinan Ramović kojeg danas Osim vjerovatno neće koristiti. U kadru neće biti ni suspendovanog Ivana Milićevića.

Sarajevo je ostalo bez dvojice talismana. Otišli su najbolji igrači Benjamin Tatar i Amar Rahmanović, pa će biti interesantno ko bi ih mogao zamijeniti. Dobra stvar za Vinka Marinovića je ta da je Tino Sven Sušić odradio dobre pripreme. Stigao je i Jasmin Mešanović kao prva zvijezda prijelaznog roka. Tu je i Boris Cmiljanić, ali Crnogorac zbog neriješene papirologije danas neće imati pravo nastupa. Marinović neće moći računati i na suspendovano Anela Hebibovića.

Oči i nade navijača dva kluba će svakako biti uprte i u Semira Štilića koji obzirom na svoj individualni kvalitet uvijek ima nešto da ponudi te Mathiasa Fanima, novu udarnu iglu aktuelnog šampiona poslije odlazaka Rahmanovića i Tatara.

Bez publike

Stvorena je većina preduslova da za državni gledamo i fudbalski praznik, ali tu je i jedan ogromni hendikep - neprisustvo navijača i publike. Fanovi Željezničara i Sarajeva žive za ovakve utakmice i njihov izostanak će se sigurno osjetiti posebno u fudbalski akustičnoj Dolini ćupova.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Susret koji počinje u 17:30 će suditi najbolji bh. sudija Irfan Peljto. Tekstualni prijenos meča možete pratiti na portalu SportSport.ba. Najbolje kvote za ovaj meč nudi kladionica Mozzart, svoju opkladu možet ostaviti ovdje.

Inače, u dosadašnjem 141 derbiju uspješniji je plavi tabor. Računajući sva takmičenja Željezničar ima 45, a Sarajevo 42 pobjede, 54 utakmice su okončane remijem.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.