Rummenigge jasno poručio

Iz Bayerna objasnili zašto neće nikad biti dio Superlige: "Zna se šta bi trebao biti glavni cilj"

E. Čaušević

Nabogatiji evropski klubovi zvanično su kreirali novo takmičenje pod imenom Superliga u kojem će se takmičiti samo oni najbolji klubovi.

Već sada je jasno da je predsjednik Real Madrida, Florentino Perez, glavni odgovorni za pokretanje novog takmičenja, a glavni cilj klubova koji su dali saglasnost za to jeste da zarade što više novca.

UEFA se izričito protivi Superligi i već su najavili žestoke kazne za klubove koji budu učesnici ovog takmičenja. Oni će biti izbačeni iz svih evropskih takmičenja, ali i nacionalnih prvenstava. Pored toga igračima koji igraju za klubove iz Superlige bit će zabranjen nastup u dresu reprezentacije.

Potpisnici osnivanja novog takmičenja su klubovi iz Španije, Italije i Engleske dok su ekipe iz Njemačke i Francuske odbile biti dio Superlige. Prije svega to se odnosi na Bayern i PSG koji su trenutno među najjačim klubovima u Evropi.

Iz Bayerna su odbili bilo kakvo povezivanje sa Superligom, a predsjednik ovog kluba Karl-Heinz Rummenigge jučer je izjavio da Bavarci nisu uopšte bili uključeni u kreiranje novog takmičenja.

"Bayern nije bio uključen u planove osnivanja Superlige. Pozdravljamo reforme UEFA-e u Ligi prvaka i smatramo da je to pravi korak u razvoju evropskog fudbala. Te promjene će povećati uzbuđenje i takmičarski duh Lige prvaka u budućnosti", rekao je Rummeniga i nastavio.

"Mislim da Superliga neće riješiti finansijske probleme evropskih klubova koji su nastali zbog pandemije koronavirusa. Klubovi u Evropi bi zajedno trebali raditi na tome da osiguraju da fudbal bude što racionalniji. Da troškovi, posebno plate igrača i naknade menadžera, budu u skladu s prihodima. To bi trebao biti glavni cilj".

U Superligi bi trebali učestvovati Real Madrid, Barcelona, Atletico Madrid, Arsenal, Chelsea, Manchester United, Manchester City, Tottenham, Liverpool, Juventus, Inter i Milan.

Također, oni su pozvali još tri kluba da se priključe u ovom projektu i oni bi trebali imali ulogu osnivača ovog takmičenja. Ostalih pet klubova bi se kvalifikovalo kroz nacionalna prvenstva.

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

Prema trenutnom planu utakmice Superlige igrali bi se tokom sedmice, dok su za vikend planirani mečevi u nacionalnim ligama. Klubovi bi bili podijeljeni u dvije grupe sa po deset ekipa, a po tri najbolje ekipe iz grupe idu u četvrtfinale. Ostale dvije ekipe bi se plasirale kroz doigravanje.

Treba dodati da je predsjednik Bayern Karl-Heinz Rummenigge imenovan na čelo Izvršnog odbora UEFA-e umjesto prvog čovjeka Juventusa Andree Agnellija, koji se povukao nakon što je imenovan za jednog od glavnih ljudi Superlige.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.