Trener Manchester Cityja iskreno o novom takmičenju

Guardiola brutalan prema osnivanju Superlige: "To nije sport, pokušajte mi to objasniti"

Endin Čaušević

Prethodnih dana u fudbalskoj javnosti samo se priča o osnivanju Superlige što je diglo veliku prašinu.

Najbogatiji klubovi u Evropi odlučili su da pokrenu novo takmičenje kako bi zaradili dosta više novca nego što imaju sada od UEFA-inih takmičenja Lige prvaka i Evropske lige.

Superliga će imati 15 stalnih klubova i pet klubova koji će se u ovo takmičenje plasirati kroz nacionalna prvenstva.

Trenutno dokument o pokretanju Superlige potpisalo je 12 klubova, a to su Real Madrid Barcelona, Atletico Madrid, Juventus, Inter, Milan, Arsenal, Manchester United, Manchester City, Tottenham, Chelsea i Liverpool.

Međutim, danas su engleski mediji objavili da se čelnici Manchester Cityja i Chelseaja pitaju da li su donijeli dobru odluku, te razmišljaju o tome da napuste Superligu.

Navijači Engleskoj su pokazali veliko negodovanje zbog ovog takmičenja i odluke klubova da to podrže. Iako je City pristao da bude dio ove priče čini se da u klubu nisu baš svi za to.

Na press konferenciji danas je Pep Guardiola sve iznenadio jer je priznao da mu se ideja Superlige baš ne sviđa i to je objasnio na svoj način.

"Znam neke informacije ne sve. Ne znam zašto su izabrani baš ovi timovi. Sport nije sport ako vam je uspjeh zagarantovan i kada ne postoji veza između truda i nagrade. Nije sport ako vam nije važno da li ćete izgubiti. Nije fer prema timovima koji se bore za sami vrh, a ne mogu da se kvalifikuju jer je uspjeh već zagarantovan nekim klubovima. To sada osjećam i ne znam šta se može promijeniti. Kažu da tih pet klubova može da se kvalifikuje ako budu dobri. Pa šta će biti s klubovima koji budu imali loše sezone jednu za drugom, a bit će kvalifikovani za Superligu. To nije sport", poručio je Guardiola i dodao.

"Situacija oko Superliga mora da se objasni svima i da se zna zašto su donesene takve odluke. Zašto Ajax nije uključen sa svim uspjesima koje ovaj klub ima kroz historiju? Pokušajte mi to objasniti".

Potražite više informacija na temu Premier league:

Mnogima je čudno kako čelnici klubova koji žele igrati Superligu nikome od trenera i igrača nisu prenijeli svoje odluke jer su mnogi od njih protiv toga.

Također, i navijači s druge strane prave ogroman pritisak zbog svega i bit će zanimljivo vidjeti da li će svi izdržati taj pritisak i ostati pri odluci da igraju Superligu pored svih negodovanja.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.