Nakon novih sukoba s Izraelom

Trojica igrača Barcelone javno iskazala podršku narodu Palestine!

Endin Čaušević

Mnogi sportisti širom svijeta, većinom islamske vjeroispovijesti, su pružili podršku narodu Palestine nakon novih sukoba s Izraelom.

Prethodnih dana ponovo su počeli sukobi u Palestini nakon što je izraelska policija neočekivano upala u džamiju Al-Aqsa i počela da napada vjernike koji su bili tu.

Izraelci nisu birali koga udaraju iako vjernici nisu napravili ništa loše te noći, te nikome nije bilo jasno zašto je policija upala u džamiju dok je trajala molitva. Zbog toga su počeli novi sukobi Izraela i Palestine koji su ponovo eskalirali.

Nakon sukoba u džamiji Hamas je odlučio da odgovori ispaljivanjem raketa na teritoriju Izraela, ali su Izraelci žestoku uzvratili zračnim napadima.

Izrael je nakon napada Hamasa odlučio da odgovori s više od 130 udara u kojima su poginule najmanje 22 osobe, a među njima je i devetoro djece. Iz Izraela su ove napada opisali kao napade na "vojne ciljeve u Gazi".

Poznato je da svjetski mediji i ne daju toliku pažnju onome što se dešava narodu u Palestini, ali mnoge poznate ličnosti su im pružile podršku.

To su većinom pripadnici islamske vjeroispovijesti koji su pozvali na prekid sukoba i traže pravdu za narod Palestine.

Ovoj podršci priključila su se i trojica fudbaler Barcelone, a to su Miralem Pjanić, Ousmane Dembele i Ilaix Moriba. Nadati se da će poruke nekih poznatih ličnosti konačno i imati neke koristi, ali sudeći po prošlosti teško je da će se to desiti.

Potražite više informacija na temu La Liga:

Ostale svjetske sile sa strane prate dešavanja i ponekad se oglase s porukama da Izrael ne treba da to radi Palestincima, ali uvijek na tome i ostane.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.