Detalj sa utakmice Zrinjski - Krupa (3:1)

Ko će se na kraju radovati

Borba za ostanak u eliti: Krupa u najboljoj poziciji, mnogo toga se pita i aktuelnog prvaka

Adnan Beganović

Dva kola ostala su do kraja premijerligaške sezone, a zahvaljujući jučerašnjim rezultatima, borba za titulu je izgubila na neizvjesnosti, dok je pak borba za ostanak nikada zanimljivija.

Tri kluba u posljednja dva kola ulaze sa istim brojem bodova. Radnik, Olimpik i Krupa na svom kontu imaju po 25 osvojenih bodova, a već naredno kolo moglo bi biti i odlučujuće ukoliko Krupa na domaćem terenu savlada Olimpik, a Sarajevo na Koševu Radnik.

U tom slučaju Krupa bi 90 minuta prije kraja sezone osigurala ostanak u društvu najboljih i zadnje kolo, bar što se tiče borbe za ostanak, moglo bi imati revijalni karakter.

Međutim, sasvim sigurno će Olimpik i Radnik svim silama takav scenarij pokušari spriječiti. Vukovima u Krupi "igra" pobjeda s tim što Sarajevo u tom slučaju ne smije izgubiti od Radnika jer ukoliko bi se desilo da ekipe iz Bijeljine i Sarajeva na kraju budu bodovno poravnate, u društvu najboljih zbog međusobnog skora ostala bi ekipa iz Semberije.

U nekim kalkulacijama, Olimpiku bi i bod u Krupi mogao valjati, ali u tom slučaju Radnik bi morao biti poražen u duelima sa Sarajevom i Širokim Brijegom u Bijelnjini, a Krupa ne bi smjela osvojiti ni bod na Grbavici. Ukoliko bi pak na kraju Radnik i Krupa imali isti broj bodova u društvu najboljih zbog boljeg međusobnog skora u društvu najboljih ostala bi Krupa, dok u slučaju da na kraju sve tri ekipe budu imale isti broj bodova, što također nije nemoguće, ponovo bi Krupa profitirala.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Dakle, mnogo uzbuđenja očekuje nas u posljednja dva kola u borbi za ostanak u eliti, a u najboljoj situaciji je trenutno Krupa koja već u narednom kolu može osigurati ostanak u eliti. No, ukoliko to ne uspije, opet u posljednjem kolu ima priliku za popravni uz određeno poklapanje rezultata u mečevima Olimpik - Sarajevo i Radnik - Široki Brijeg.

Na kraju, veliku ulogu u borbi za ostanak imat će Sarajevo koje se do kraja sezone sastaje sa Radnikom i Olimpikom. Iako su izabranici Dženana Uščuplića juče dobro umanjli svoje izglede u borbi za titulu, još uvijek su u igri i eventualni trijumf protiv Radnika u zavisnosti od rezultata na meču Borac - Tuzla City može im produžiti nadu.

Na kraju, u ovom trenutku je najvažnije da "ljudi u crnom" ne budu imali nikakvih uticaja na rezultate u posljednja dva kola. Najbolji od tri najugroženija kluba neka ostane u eliti.

Raspored:
32. kolo: Krupa - Olimpik, Sarajevo - Radnik
33. kolo: Olimpik - Sarajevo, Radnik - Široki Brijeg, Željezničar - Krupa

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.