Stiglo zeleno svjetlo od Kriznog štaba

Evropski mečevi bh. klubova s publikom na tribinama?

Admin Čaušević

Početak nove sezone Premijer lige zakazan je za 17. juli i na osnovu posljednjih odluka Kriznih štabova dva entiteta na premijerligaške stadione bi se trebala vratiti publika. 

Krizni štab RS je već ranije dao zeleno svjetlo za povratak gledatelja na tribine, a danas je isto uradio i Krizni štab FBiH pa prema trenutnom stanju više nema prepreka da se publika vrati na tribine. 

Vlada FBiH je danas usvojila prijedlog Kriznog štaba FBiH o ublažavanju mjera. Tako su gledatelji dobili dozvolu da se vrate na tribine, ali uz poštivanje epidemioloških mjera kao što su nošenje maske i držanje distance.

UEFA je već ranije odlučila da klubovi učesnici evropskih takmičenja slijede upute lokalnih Saveza i kriznih štabova što znači da će bh. klubovi kako sada stvari stoje igrati vjerovatno s publikom na tribinama, naravno uz ograničen kapacitet. 

Moći će se koristiti 30 % kapaciteta stadiona, a na jednoj tribini se neće smjeti nalaziti više od 500 osoba. Prema nekim najavama publika na tribinama neće moći nositi ni navijačke rekvizite. 

Podsjećanja radi, BiH će u Evropi predstavljati Borac, Sarajevo, Široki Brijeg i Velež. Banjalučani i Širokobriježani će mečeve igrati na svojim stadionima, dok će Rođeni na Grbavicu, a Bordo tim prema svemu sudeći ponovo na Bilino polje. 

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Borac će u prvo pretkolo Lige prvaka, dok Velež, Sarajevo i Široki Brijeg čekaju nastupi u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu. Svi bh. predstavnici će prve evropske rivale saznati na žrijebu 15. juna. Prvi susreti se igraju 6. ili 7. jula u Ligi prvaka, te 8. jula u Konferencijskoj ligi. Revanš mečevi su na programu sedam dana kasnije.

Inače, ova odluka znači da bi i posljednje kolo Prve lige FBiH koje se igra za vikend moglo proteći s publikom na tribinama. Klubovi organizatori susreta bi prije toga trebali dobiti dozvolu FS FBiH. 

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.