Najvažnija utakmica u historiji sarajevskog derbija

Menadžeri, treneri, bankari, privatnici... Gdje su i šta rade akteri famoznog "Zubandana"?

Admin Čaušević

Sarajevo i Željezničar su odigrali niz velikih utakmica, a najvžaniju svakako na današnji dan 1998. godine. U direktnim duelima su odlučivali titule prvaka, osvajače Kupa i Superkupa BiH, ali niti jedan meč se ne može porediti s derbijem od "petog šestog".

Od tada do danas su prošle 23 godine. Mnogo toga se promijenilo kako u svijetu tako i u fudbalu, ali o utakmici se i dalje priča istim žarom, barem u plavom taboru što je nekako i logično obzirom da je Željezničar slavio s 1:0.

Bilo je to finale razigravanja za prvaka BiH. Bordo momci su igrali u Mostaru i uspješno su prošli grupu sa Širokim i Čelikom, dok je Željezničar uz dosta sreće i poteškoća bio prvi u grupi sa Bosnom iz Visokog i Zrinjskim.

Sarajevo je duel na Koševu pred krcatim tribinama i atmosferi koja se i danas prepričava bilo favorit. Bilo je i bolje tokom većeg dijela meča. Promašivalo je kolosalne prilike, pogađalo okvire gola, treslo i mrežu preko Alena Avdića, ali njemačke sudije na čelu sa Lutza Michaelom Frohlichom su signalizirale ofsajd.

Na drugoj strani, Željezničar u napadu stidljiv, u odbrani borben i disciplinovan. Čekao je svoju priliku i dočekao u posljednjim minutama. Školska kontra i Hadis Zubanović za 1:0. Neopisivo sljave i velika erupcija na južnoj tribini, a na sjevernoj tuga, šok, nevjerica.

Za Sarajevo su tada nastupili: Dedić, Beganović, Hosić, Hadžispahić, Smiječanin, Selimović, Valentić (Čenan), Ihtijarević (Zahirović), Gogalić, Avdić i Granov (Begić), a trener je je bio Mehmed Janjoš.

Za Željezničar su igrali: Gušo, Hurić, Burek (Pehlivanović), Kunić, Bišćević, Mulaosmanović (Buljubašić), Fatić, S.Zerić (Šopović), Gredić, Vazda i Zubanović. S klupe je ekipu vodio Enver Hadžiabdić.

Svi akteri famoznog Zubandan su odavno u fudbalskoj penziji. Dobar dio njih je ostao u fudbalu i to u ulozi trenera, dok su se neki okrenuli drugim sferama te za život zarađuju na drugačiji način.

Mirsad Dedić je trener golmana, Elvedin Beganović je dobro poznato trenersko lice s bh. stadiona. Dženan Hošić se pokazuje kao vrlo perspektivan trener, dok je Azrudin Valentić trener bugarske ekipe Botev Plovdiv. I Džemo Smječanin se bavio trenerskim poslom.

Nermin Gogalić je angažovan u IT sektoru, dok radi kao trener u jednoj od sarajevskih škola fudbala. Emir Granov je vlasnik dobro poznate modnog brenda Granoff koja se bavi izdradom i prodajom elegantne muške odjeće.

Faruk Ihtijarević je prije nekoliko godina bio šef skauting službe FK Sarajevo. Ahmed Hadžispahić vodi privatni posao. Alen Avdić radi u firmi koja se bavi proizvodnjom i obradom drvenih ploča.

Senad Žerić, Adin Mulaosmanović, Jasmin Hurić i Adnan Gušo su u trenerskim vodama. Istovremeno Gušo je i politički aktivan kao vijećnik u općini Novi grad. I Bulend Bišćević je jedno vrijeme bio politički aktivan, dok danas vrlo aktivno prati dešavanja na Grbavici.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Adnan Pehlivanović, Rusmir Burek i Almir Gredić su zaposleni u bankarskom sektoru. Gredić koji je svojevremeno bio i predsjednik Željezničara, radi kao direktor segmenta srednjih preduzeća u UniCredit Bank d.d.

Nermin Vazda i Edin Šopović se bave ugostiteljstvom, dok Nermin Buljubašić već neko vrijeme živi u Norveškoj gdje radi u jednoj marketinškoj agenciji. Dželaludin Muharemović, tada jedan od najboljih igrača Plavih nije igrao zbog povrede, a sada je trener Unisa iz Vogošće. Hadis Zubanović je uspješni fudbalski menadžer.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.