Saobraćajna nesreća bila je kobna

Na današnji dan prije 28 godina napustio nas je Dražen Petrović, košarkaški genijalac

S. Mlaćo

Jedan od najvećih sportista Hrvatske i općenito s ovih prostora Dražen Petrović rođen je 22. oktobra 1964. godine u Šibeniku, a preminuo je na današnji dan prije 28 godina. Uvršten je među 50 osoba koje su najviše doprinijeli Euroligi, a smatra se i predvodnikom evropskih košarkaša u NBA.

Petrović je na današnji dan prije 28 godina tragično nastradao u saobraćajnoj nesreći na autoputu u Njemačkoj, kada je vozilom upravljala njegova tadašanja devojka, Klara Szalantzy.

Dražen se u tom momentu nalazio na mjestu suvozača kada je na njih naletio kamion, nakon čega mu nije bilo spasa, dok je ona preživjela. To se odigralo u blizini grada Denkendorfa, dan poslije utakmice u poljskom Vroclavu između Slovenije i Hrvatske u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

Tokom karijere osvajao je brojne medalje, kao i individualne nagrade, a primljen je u Kuću slavnih , što dovoljno govori koliko je značio košarci.

Petrović je bio omiljen među prijateljima, saigračima, ali i rivalima, a opisao ga je i njegov saigrač iz reprezentacije i veliki prijatelj Dino Rađa.

Potražite više informacija na temu Euroleague:

''Teško je napisati nešto o Draženu što već nije bilo napisano. Ipak nakon gledanja 'Last Dance' moram napraviti paralelu. Neću pričati o igračkim kvalitetima jer to u ovoj situaciji nije ni bitno. Samo glava. Sve što je bilo u Jordanovoj glavi bilo i u Draženovoj. Identično. Zato i je bio to što je bio. Pobjednik iznad svega", napisao je Rađa, pa dodao:

"Gubile su se utakmice tu i tamo, prvenstva i titule, ali glava je bila ta koja nije dozvoljavala predaju i koja je gurala bez kompromisa naprijed. Od njega je i moja glava naučila puno i kopirala nesvjesno. Ko je tada ima pojma o bilo čemu. I sad za potvrdu svega jedna situacija koju malo ko zna. Poslednja utakmica Draženova protiv Slovenije u Poljskoj. Totalno nebitna jer smo igrali finale kvalifikacija, a prva tri idu na EP. Znači utakmica za ništa. Niko nije ni trebao da igra. Međutim, to za njega nije nikad bila opcija. I naravno da se pri kraju utakmice koju smo izgubili nas dva popi*karmo iz pi*darije. Ko kome nije dodao, ko nije zagradio. On meni mater, ja njemu i nema više toga. I onda sutradan taj nesretni put. Ranom zorom sjedimo Stojko (Vranković prim. aut), on i ja za istim stolom i pijemo kafu.... Kaze on Stojku da mi kaže da sam idiot, a ja opet isto tako preko Stojka njemu. Nema veze što igraš, važno ili ne, uvijek si morao biti na 100 posto. Zato i je bio veliki vođa", zaključio je Rađa u ranijoj objavi.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.