Život bez Dražena prolazi: "Svemu jednom mora doći kraj"

Danas bi, da je živ, proslavio 55. rođendan

Život bez Dražena prolazi: "Svemu jednom mora doći kraj"

E. Škorić

Dražen Petrović bi, da je živ, danas napunio 55 godina.

Jedan od najvećih sportista Hrvatske i općenito s ovih prostora rođen je 22. oktobra 1964. godine u Šibeniku. Uvršten je među 50 osoba koje su najviše doprnijeli Euroligi, a smatra se i predvodnikom vlada evropskih košarkaša u NBA.

Svoju sjajnu i trofejima ispunjenu karijeru počeo je sa svega 15 godina kada ga je trener prvoligaškog kluba Šibenka ubacio u igru nakon čega se javnost po prvi puta upoznala s vanserijskim igračem koji će deceniju poslije obilježiti evropsku i svjetsku košarku.

Igrao je u Ciboni, Real Madridu, Portlandu... a preminuo je u 29. godini u usponu karijere nakon stravične automobilske nesreće.

Godine 2006. u njegovu čast u Zagrebu otvoren je muzej i memorijalni centar Dražen Petrović, uz košarkašku dvoranu koja također nosi njegovo ime. Uvršten je u košarkašku Kuću slavnih 2002. godine

"Košarku sam počeo igrati s 10 godina. Najviše zahvaljujući svom bratu Aleksandru koji je bio dole u Šibeniku i on je išao stalno na treninge. Ja sam mu nosio torbu i stalno smo zajedno išli", rekao je Dražen Petrović u arhivskoj snimci koju je objavio HRT.

"Neki su govorili da mi treba postaviti krevet u sportsku dvoranu da ne moram ići kući, da će mi donositi ručak u dvoranu. Trenirao sam sa svima, kadetima, juniorima, seniorima, sa ženskim sastavom u Šibeniku, tako da sam praktički po cijeli dan bio u dvorani", rekao je tada.

"Hoće li ti biti žao kada jednoga dana budeš samo gledatelj?", upitala je Dražena jedna djevojčica, na šta joj je on odgovorio:

"Mislim da mi neće biti žao jer svakom aktivnom bavljenju sportom jednom dođe kraj, tako i košarci".

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi