Mogu li Rođeni protiv tradicije?

U Atini izvukli važan podatak pred revanš AEK - Velež

Edmir Škorić

Fudbaleri Veleža slavili su sinoć na Grbavici u prvom meču drugog pretkola UEFA Konferencijske lige s 2:1 protiv AEK-a.

Velika pobjeda Veleža pred oko 7.000 gledatelja na Grbavici, jedna od najvećih u historiji kluba i svakako jedna od najvećih pobjeda jednog bh. kluba u poslijeratnoj fudbalskoj eri.

Rođeni su apsolutni heroji i treba im odati veliko priznanje za dosad napravljeno u Evropi, koju su u Mostaru čekali preko 30 dugih godina. Tim Feđe Dudića, kojeg krase prije svega jedinstvo i hrabro srce, ima priliku da napravi jednu od najvećih senzacija ove sezone u Evropi i da izbace AEK.

Narednog četvrtka od 20 sati na OAKA stadionu pokušat će da zadrže prednost od jednog gola, a u prilog im ide i to što više ne vrijedi pravilo o golu u gostima. U slučaju da vrijedi, naprimjer, AEK-u bi i 1:0 bilo dovoljno za prolaz. U ovom slučaju, 1:0 AEK-u bi bilo dovoljno samo za produžetke.

[poll]https://sportsport.ba/polls/preview/156[/poll]

U Atini su svjesni da je "vrag odnio šalu", ali pozitivno gledaju prema naprijed i vjeruju u plasman u treće pretkolo UEFA Konferencijske lige. Jedan od 'aduta' im je i sama tradicija, a ona kaže da je AEK u pet od šest navrata prošao dalje nakon poraza od jednog gola razlike u prvoj utakmici.

2009. godine je AEK izgubio od Vasluija s 2:1 u gostima, ali je kod kuće slavio s 3:0 i prošao dalje. Idemo još unazad, 2003. godina i AEK je izgubio u švicarskoj od Grasshoppersa s 1:0, ali je u Atini pobijedio 3:1 i prošao dalje.

Godine 1999. godine AEK je izgubio s 2:1 u Budimpešti od MTK-a, ali ej u revanšu s 1:0 prošao dalje.

U septembru 1989. godine AEK je poražen s 1:0 u Dresdenu od Dynama, ali je njemačku ekipu izbacio nakon što je u revanšu slavio s 5:3.

Potražite više informacija na temu UEFA Konferencijska liga:

Targu Moures je 1977. godine pobijedio AEK s 1:0, ali je u revanšu bilo 3:0 za AEK i Grci su prošli. Jedino nisu uspjeli da prođu 1969. godine kada su u Trnavi poraženi od Spartaka s 2:1. U revanšu je bilo 1:1, pa su Slovaci prošli dalje.

Može li Velež, poput Trnave, izvući tih 1:1 ili sličan rezultat, pa proći u treće pretkolo, ostaje nam da vidimo. Mostarci su pokazali da mogu i ako u Atini odigraju kao sinoć na Grbavici, zaista je onda sve moguće.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.