Veznjak Veleža za SportSport.ba

Pršeš je jedan od Dudićevih 'ratnika': Shvatili smo da možemo, više se nikoga ne bojimo · Intervju

Edmir Škorić

Svanuo je novi dan, ali se diljem Mostara i Bosne i Hercegovine ne stišava euforija i priča o čarobnom Veležu.

Rođene su davno otpisali, ali vratio se Stari za one što ga vole. Najšrije postao stabilan i čvrst premijerligaš sa zdravim temeljima, okružen ljudima koji ga baš vole, a onda nakon 30 i nešto godina pauze izašao na evropsku scenu i šokirao moćnu grčku ekipu AEK. I to usred Atine, na penale nakon psihološkog pada i primljenog gola u 98. minuti, kada se već uveliko počelo slaviti treće pretkolo Konferencijske lige.

Hrabri Rođeni nisu posrnuli, izdržali su dodatnih pola sata, a onda šokirali svog rivala na penale. Igrat će u trećem pretkolu protiv švedskog Elfsborga, ali već su napravili nešto što će se pamtiti za života. 

"Iskreno, mislim da od nas niko nije svjestan šta smo napravili. Izbaciti AEK u dvije utakmice je nešto veliko. Mnogi su govorili da je nemoguće, a evo ipak smo pokazali da je moguće ako se dovoljno vjeruje u to", kazao je veznjak Veleža Omar Pršeš na početku razgovora za SportSport.ba.

Šta je presudilo u ovom dvomeču s Grcima?

"Mislim da su presudili naša volja i želja u ove dvije utakmice. Znali smo da će biti teško, ali dali smo sve od sebe i na kraju se isplatilo".

Nastavlja li se Veležova bajka u Evropi? U četvrtak novi rival, švedski Elfsborg...

"Sigurno da smo spremni da nastavimo naš evropski put. Vidjeli smo da možemo sa svima da se nosimo i sa velikim ekipama, tako da se idemo nadigravati s Elfsborgom. Daćemo svoj maksimum i onda šta bude. Nadam se da će to biti dovoljno da prođemo dalje".

Kako ste se osjećali kada je AEK u 98. minuti postigao taj gol za produžetak?

"Psihološki smo malo pali poslije tog gola, ali kako i ne bi kada ga primite u 98. minuti. Ipak, skupili smo snage, bodrili smo jedne druge i kad smo već stigli do penala, svi smo govorili da ćemo proći jer smo zaslužili. Sve do sada je išlo težim putem, pa tako i ovo sinoć. Na kraju, kada se sve sabere, mislim da smo zaslužili da prođemo dalje".

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Pršeš i društvo dobili su malo odmora, no već sutra će krenuti pripreme najprije za Rudar iz Prijedora, protiv kojeg igraju u ponedjeljak navečer, a onda kreće nova evropska priča i novo poglavlje - u Švedskoj.

"Mi nećemo nikada odustati, mi ćemo se boriti, pa šta bude na kraju. Shvatili smo da možemo i dobili smo snagu, pobjednički duh i mentalitet. Više se nikoga ne bojimo", zaključio je Pršeš, autor onog maestranog gola na Grbavici koji je sve pokrenuo.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.