Bilo je to prije deset godina

Gdje su i šta rade igrači Željezničara koji su svojevremeno izbacili sadašnju evropsku senzaciju?

Admin Čaušević

Bosna i Hercegovina još uvijek nije imala predstavnika u grupnoj fazi UEFA-inih takmičenja iako su naši klubovi u prošlosti znali ostvariti velike rezultate. 

Ljetos je Velež izbacio AEK, prije nekoliko godina Zrinjski je bio bolji od Utrechta, Sarajevo je svojevremeno na noge bacilo Genk, dok je Željezničar uspio izbaciti Sheriff i Ferencvaros, trenutno dva izuzetno snažna tima.

Izbacivanje Sheriffa 2011. godine je bilo zaista veliko iznenađenje jer već tada je moldavski klub u svakom smislu za bh. klubove bio primjer za slijediti i to u svim segmentima: organizacionom, logističkom, finansijskom i sportskom.

Sheriff je sezonu ranije igrao grupnu fazu Europa lige, uspjeli su izbaciti i zagrebački Dinamo u kvalifikacijama za Ligu prvaka te su protiv tadašnjeg osvajača Kupa BiH bili veliki favoriti za prolazak dalje.

Ipak, ulogu favorita je trebalo potvrditi i na terenu. Željezničar je na stadionu Asim Ferhatović Hase odigrao fenomenalan meč, jedan od najboljih svojih evropskih te je slavio golom Mirsada Bešlije sa 1:0. U revanšu je odbrana Plavih izdražala sve napade, završeno je 0:0 i bh. tim je prešao dalje.

Deset godina kasnije većina igrača iz te generacije Željezničara je u fudbalskoj penziji, dok je Sheriff trenutno najveća evropska senzacija.

U kvalifikacijama su izbacili Dinamo i Crvenu zvezdu, a u grupnoj fazi su prvo pobijedili Shakhtar, a u utorak su srušili čuveni Real i to u Madridu rezultatom 1:2 što je možda i najveće iznenađenje u historiji Lige prvaka.

Utakmicu na Koševu se igrala 14. jula. Na našem najvećem stadionu skupilo se 15-ak hiljada navijača koji su erupciju oduševljenja dočekali u 60. minuti kada Bešlija zabija lijep gol za ispostavit će se pobjedu.

Trener Plavih bio je Amar Osim. U startnih 11 igrali su Karić, Marković, Nyema, Bogičević, Stanić, Savić, Svraka, Višća, Zeba, Bešlija i Adilović. Priliku za igru s klupe su dobili Ramić, Jamak i Smajić. Još su u rosteru bili Bukvić, Čolić, Vasilić i Stančeski.

Neki od igrača sa te utakmice su odavno u fudbalskoj penziji poput junaka Mirsada Bešlije koji se sada bavi privatnim biznisom. Fudbal ne igra i Eldin Adilović koji se posvetio ugostiteljstvu te se uglavnom druži sa Edinom Džekom.

Nažalost, pouzdani bek Goran Marković je preminuo prije dvije godine je pao sa petog sparta na pločnik ispred zgrade dok je popravljao roletnu na prozoru svog stana.

Jadranko Bogičević se nakon penzionisanja okrenuo trenerskom poslu i počeo je raditi sa omladinskim selekcijama. I Elvis Karić se bavi trenerskim poslom. Ranije je trenirao golmane u Željezničaru, nedavno je imao poslovni izlet u Libiji, a sada je u stručnom štabu Igmana.

Penzionisao se i Zajko Zeba koji trenutno igra futsal u Konjicu, a ujedno je i sportski direktor federalnog prvoligaša iz tog grada, Igmana.

Edin Višća je postao zvijezda turskog fudbala. Nekoliko sedmica nakon pobjede nad Sheriffom otišao je u Bašakšeheri čiji je član i danas. Izgradio je i status legende u tom klubu.

Patrick Nyema je poslije odlaska iz Željezničara promijenio niz klubova, posljednje što je poznato je da je član australskog niželigaša Nunawading City.

Muamer Svraka i Srđan Stanić još nisu rekli konačno zbogom fudbalu, baš kao i Srđan Savić koji nastupa za njemačkog niželigaša TSV Harthausen.

Semir Bukvić i Mirsad Ramić trenutno nastupaju za tuzlansku Slobodu, Nermin Jamak je član vogošćanskog Unisa gdje ujedno trenira i omladinske selekcije. Sulejman Smajić nastupa za NK Jajce, odnosno nekadašnju ekipu Metalleghea BSI.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Benjamin Čolić već godinama igra i više nego uspješno u Češkoj. Trenutno je član Českih Budejovica, dok su se Perica Stančeski i Velibor Vasilić oprostili od fudbala. Nekada odlični štoper je trenutno živi i radi u Austriji. Tadašnji trener Amar Osim je trenutno bez angažmana.

Inače, Sheriff je i tada bio "legija stranaca" za koju je Željezničar u tom trenutku bio nepremostiva prepreka. 

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.