Te noći počelo je ozbiljno rivalstvo između njih dvojice

"Najhladnija" scena El Clasica ikad: Cijeli stadion skandira Messijevo ime, a on šeta pored Ronalda

Endin Čaušević

El Clasico je prije desetak godina bio najpraćenija utakmica na svijetu, a ponajviše zbog toga jer su Lionel Messi i Cristiano Ronaldo tada bili na vrhuncu svojih karijera i ono što su radili na terenu bilo je zaista nevjerovatno.

Tada smo okršaje Barcelone i Real Madrida gledali skoro svaka dva mjeseca jer su se pored La Lige ovi klubovi često sastajali u Kupu Kralja, ali i Ligi prvaka gdje su igrali u nokaut fazi.

Barcelona je tada pod vodstvom Pepa Guardiole bila dominantna u Španiji, ali i Evropi i po mnogima to je jedna od najboljih ekipa koje smo imali priliku da gledamo.

Real Madrid nije previše blistao i ovaj tim je tek nekoliko godina kasnije došao na krov Evrope, ali okršaji u El Clasicima će se sigurno još dugo prepričavati. Posebno se to odnosi na meč iz 2010. godine kada je Barcelona ponizila Kraljeve na svom terenu.

Barcelona je te sezone igrala nevjerovatno i na kraju su osvojili skoro sve što su mogli. U prvom El Clasicu sezone 2010/11. katalonski klub je zadao nevjerovatan šamar svom najvećem rivalu jer su pobijedili sa čak 5:0.

To je bio prvi El Clasico na klupi Real Madrida i za Josea Mourinha koji je te noći bio daleko najomraženija ličnost za navijača Barcelone jer je svoju trenersku karijeru počeo upravo u tom klubu.

Pored Mourinha na meti zvižduka bio je najviše i Cristiano Ronaldo jer je tada već uveliko počela njegova borba s Messijem za titulu najboljeg igrača svijeta.

Iz utakmice u utakmicu se govorilo o tome da li je bolji Messi ili Ronaldo, a ta rasprava traje i danas. Međutim, te noći Messi je uživao u svemu onome što se dešavalo, dok je Ronaldo sigurno htio da se noćna mora na Camp Nouu što prije završi.

Pred kraj utakmice kada je rezultat bio već 5:0 Messi je fauliran na sredini terena zbog čega mu je ukazana ljekarska pomoć, a potom je morao kratko da izađe s terena. Faulirao ga je Sergio Ramos koji je dobio crveni karon, a nastao je i haos na terenu i naguravanje između igrača dva tima.

No, kada je Messi počeo da izlazi cijeli stadion je skandirao njegovo ime. Ronaldo je bio svega nekoliko metara udaljen od njega i kamere su snimile trenutak kada je Messi izlazio i na licu Argentinca moglo se vidjeti ogromno zadovoljstvo.

Mnogi kažu da je to "najhladniji" trenutak El Clasica zbog kojeg je Ronaldo sigurno htio da "propadne u zemlju", a s druge strane Messi je uživao u svakoj sekundi dok je lagano šetao pored Ronalda i slušao kako cijeli stadion skandira njegovo ime.

Barcelona je u El Clasicu koji se igrao 29. novembra 2010. godine povela već u desetoj minuti golom Xavija, a samo osam minuta kasnije gol za 2:0 postigao je Pedro.

Početkom drugog poluvremena briljirao je David Villa koji je zabio dva gola, a oba puta mu je asistirao Messi. Tačku na ovaj susret stavio je Jeffren u 91. minuti kada je zabio pogodak za 5:0.

Za Barcelonu su tada igrali: Valdes, Dani Alves, Puyol, Pique, Abidal, Xavi, Busquets, Iniesta, Pedro, Messi, David Villa. Na klupi su bili: Pinto, Krkić, Jeffren, Mascherano, Keita, Maxwell i Thiago.

Potražite više informacija na temu La Liga:

Real je nastupio u sastavu: Casillas, Ramos, Pepe, Carvalho, Marcelo, Khedira, Xabi Alonso, Di Maria, Ozil, Ronaldo, Benzema. Na klupi su bili: Dudek, Diarra, Granero, Arbeloa, Albiol i Pedro Leon.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.