Neobična odluka

FIFA zabranila Palmeirasu da nosi zelene dresove u finalu protiv Chelseaja

Edmir Škorić

Međunrodna nogometna svjetska federacija (FIFA) nije ispunila želju brazilskog velikana.

Palmeiras je igrao protiv Chesleaja finale Svjetskog klupskog prvenstva i poražen je s 2:1 nakon produžetaka, a nogometaši ovog tima nastupali su u bijelim dresovima iako su planirali da nose svoje standardne zelene dresove.

Palmeiras na svojim zelenim dresovima podržava očuvanje zelenog okoliša, pa na njima piše "Por um futuro mais verde" ili u prevodu "Za zelenu budućnost", no službenici FIFA-e to su vidjeli kao političku konotaciju, što je zabranjeno imati istaknuto na dresovima prema pravila ove organizacije.

Zbog toga je brazilski klub bio dužan na turniru nastupiti u staroj verziji klupske uniforme bez “provokativnog” poziva na zaštitu prirode.

Pomalo bizarna odluka FIFA-e, a pojedini brazilski mediji su istakli da je promjena dresova bila jedan od razloga za poraz od Chelseaja, uvjereni da su igrači navikli da nose zelene dresove.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.