Volkov brani Ukrajinu

Jedan od najvećih sportista u povijesti SSSR-a otišao u rat

Edmir Škorić

Poput mnogih drugih, ni slavni i legendarni bivši košarkaš Aleksandr Volkov (57) nije mirno posmatrao dešavanja u Ukrajini.

Rat u Ukrajini naveo je mnoge bivše sportiste, uključujući braću Kličko, Usyka i Stahovskog, sa ili bez vojne obuke, da odu na liniju kako bi odbranili svoju zemlju od ruske invazije. To je slučaj i sa "Sašom" Volkovom, bivšim olimpijskim prvakom s košarkaškom reprezentacijom SSSR-a na Olimpijskim igrama u Seulu 1988. godine.

Jordi Villacampa, nekadašnji Volkovov rival iz 80-ih i 90-ih, objavio je dvije fotografije, jednu iz 2006. godine, na kojoj je s bivšim ukrajinskim košarkašem, a drugu novum, s Aleksandrom Volkovom odjevenim u vojničku uniformu i sa puškom u rukama.

"Užas", napisao je Villacampa na svom Twitter računu.

Volkov je bio jedan od prvih Evropljana koji je ušao u NBA 1989. godine, kada je zaigrao za Atlanta Hawkse. Igrao je i za Budivelnik Kijev, CSKA Moskvu, Panathinaikos, Olympiakos i Reggio Calabri.

Nakon umirovljenja bio je ministar sporta Ukrajine i predsjednik Košarkaškog saveza.

Najveći uspjeh u njegovoj karijeri je osvojeno zlato na Igrama u Seulu 1988. godine nakon što je tadašnji SSSR ui finalu pobijedio Jugoslaviju 76:63. Bivši centar je 1991. godine izabranm među 50 najboljih košarkaša u povijesti.

Interesantno da je Ukrajinac koji je rođen u Rusiji, ali nije puno razmišljao nakon što je počeo nesretni rat. Sada se sa mnogim zemljacima pokušava spasiti od ruskih napada koji traju više od dvije sedmice.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.