Foto: Mark Milstein

Povratak u prošlost

Osvanule fotografije sa ratne utakmice između FK Sarajevo i UNPROFOR-a

Admin Čaušević

Sarajevo je tokom agresije na BiH bilo pod opsadom 1.425 dana što je najduža opsada jednog glavnog grada u modernoj historiji.

Iako su bili na marginama opstanka sportski kolektivi u bh. prijestolnici su pronašli način da funkcionišu i da ne padnu u zaborav.

Snalazili su se sportisti kako znaju i umiju. Nakon straže ili povratka s linija bavili bi se sportom koliko im to vrijeme i uslovi dozvole.

Tokom ratne 1994. godine na stadionu Koševo odigrana je i utakmica između FK Sarajevo i selekcije UNPROF-ra.

Bilo je to 20. marta, a nekoliko dana uoči 28. godišnjice tog susreta na internetu su se pojavile i fotografije sa meča.

Prema nekim informacijama na tribinama se bilo okupilo oko 15.000 gledatelja, a u gradu na Miljacki taj dan mnogi su iskoristili da izađu iz svojih domova i poslije dugo vremena pogledaju jedan meč uživo.

Za Sarajevo su tada igrali omladinci koji su mjesecima trenirali u dvoranama i ovaj susret im je bila neka vrsta nagrade za sav trud kojeg su uložili.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Za Sarajevo su u prvom poluvremenu igrali: Hasanović, Džemidžić, Hodžić (Adžem), Vukas, Babajić, Dalipagić, Krasni, Gogalić, Ćenan, Kovačević, Uščuplić, da bi u nastavku igrali Tucaković, Zukić, Milavica, Burek, Durak, Šopović, Drakovac, Pita, Dodik i Janjetović. Treneri su bili Sead Jasenković i Nedeljko Gojković.

Bordo tim je taj meč dobio rezultatom 4:0. To je bila prva utakmica na Koševu poslije dvije godine.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.