Sarajevo i Zrinjski imaju historijsku šansu: Iskorak koji čekamo skoro tri decenije

U evropskim takmičenjima

Sarajevo i Zrinjski imaju historijsku šansu: Iskorak koji čekamo skoro tri decenije

Haris Zilić

Bosna i Hercegovina još uvijek čeka klub u grupnim fazama UEFA-inih takmičenja od svoje nezavisnosti.

Među rijetkim smo evropskim državama koje nisu imale klub u evropskim izazovima na jesen, a to bi se moglo promijeniti naredne sezone.

Naime, Zrinjski i Sarajevo su u dobroj prilici da po prvi put izbore plasman u grupnu fazu nekog evropskog takmičenja.

Mostarci imaju koeficijent 7.000, Bordo tim 7.250 što im garantuje status nositelja u nekoliko prvih pretkola evropskih takmičenja.

Zrinjski je tu u mnogo boljoj situaciji. Kako stvari stoje Plemići će biti prvaci Bosne i Hercegovine, dakle idu u prvo prektolo Lige prvaka gdje bi sa koeficijentom 7.000 bili nositelji, a ako prođu prvo pretkolo skoro da su otvorili vrata grupne faze.

Primjer je tu slovenska Mura koja je prošle sezone prošla prvo pretkolo Lige prvaka, zatim ispala u drugom pretkolu lige prvaka, preselila se u treće pretkolo Evropa lige, također eliminisana i onda se kroz play off Konferencijske lige plasirala u grupnu fazu.

Oglasi

Sa druge strane ekipa Sarajeva bi sa koeficijentom 7.250 gotovo sigurno bila nositelj u tri pretkola Konferencijske lige, a ako se poklope rezultati Bordo tim bi mogao biti nositelj i u play offu Konferencijske lige.

Željezničar ima koeficijent 3.000, Široki Brijeg 3.500 i oni bi najviše dva pretkola Konferencijske lige mogli imati status nosioca i već u trećem prektolu prijetio bi teži raspored. Velež bi sa koeficijentom 2.000 mogao biti nositelj u prvom pretkolu Konferencijske lige zavisno od plasmana ostalih klubova u nacionalnim ligama, a Tuzla City ako izbori Evropu imala bi početni koeficijent 1.500 i odmah bi od prvog pretkola imala težak zadatak. Tu je i banjalučki Borac sa koeficijentom 3.000 i Banjalučani bi od drugog ili trećeg pretkola dobili težeg rivala.

Suspenzije ruskih i bjeloruskih klubova će napraviti dosta pometnje u konačnom poretku klubova krajem maja kada završavaju nacionalna prvenstva, ali Zrinjski i Sarajevo ulaze sa dva najveća koeficijenta u historiji bh. klupskog fudbala i lijepim šansama za ogroman iskorak.

Potražite više informacija na temu UEFA Konferencijska liga:

Do kraja Premijer lige BiH ostalo je 11 kola i završnica Kupa BiH, a prema trenutnom stanju u Evropu bi išli Zrinjski (pretkolo Lige prvaka) te Tuzla City i Borac (pretkolo Konferencijske lige) kroz prvenstvo. Četvrto mjesto je rezervisano za pobjednika Kupa BiH. 

Važno je napomenuti da će, ukoliko pobjednik Kupa BiH na kraju sezone zauzme jedno od prva tri ligaška mjesta, u prvo pretkolo Konferencijske lige ići četvrtoplasirana ekipa iz prvenstva. 

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

santakuruz
Kako li ste samo uspjeli ugurati Sarajevo u članak?? Čuj historijska šansa za klub 4.na tabeli koji zaostaje 20 bodova za prvim, koji se možda ni ne plasira u Euro takmičenja. Pa ovo PR služda FK Sarajeva ne bi sama za sebe napisala od sramote. Klub penzionera ne možete pobijediti a fol bi ostvarivali historijske uspjehe. Strašno! Doduše ispadanja od Kukesija, Milsamija i jesu historijski
5 8
denimen9
Ne vodi te koeficijent u grupnu fazu nego dobra igra. Tako da Zrinjski ima šanse, a Sarajevo nema
8 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi