Anelka za RMC Sport

Niko nije rekao brutalniju istinu o Messiju i Ronaldu: "Nisu bili pametni, karijere su im gotove"

Eldar Ganibegović

Ljeto 2021. godine bilo je specifično po transferima dva najveća fudbalera u 21. vijeku, Cristiana Ronalda i Lionela Messija.

Cristiano Ronaldo jej iz Juventusa otišao u Manchester United, odnosno vratio se u taj klub za koji je igrao do 2009. godine kada prelazi u Real Madrid.

S druge strane, kao posljedica užasne finansijske situacije u Barceloni, Lionel Messi je bio primoran da napusti katalonski klub i kao slobodan igrač došao je u PSG.

Bivši francuski fudbaler Nicolas Anelka ta dva poteza ocijenio je kao greške legendarnog dvojca.

"Njihove su karijere gotove i mislim da obojica moraju biti jako zadovoljni onim što su postigli u posljednjih 15 godina. Bili su iznad ostalih i sada je normalno da uspore", rekao je Anelka za RMC Sport i dodao:

"Više me iznenadio Messi nego Ronaldo, mislio sam da će Messi prošetati Francuskom, a Ronaldo da će imati više poteškoća u Engleskoj jer je za mene Premier liga najzahtjevnije prvenstvo na svijetu".

"Obojica su trebali biti pametniji. To se događa igračima koji žele igrati duže. Nisu bili pametni. Trebali su razmišljati o tome da se prihvate manje komplikovanog izazova jer morate donijeti ispravne odluke da biste završili vrh", smatra Francuz.

"Ima igrača koji se ne ustručavaju završiti s 32, 33 ili 34 godine kako ne bi bili kritikovani. Zaustavio sam se s 36, ali s 32 sam otišao u Kinu", zaključuje.

Anelki nije jasno kako je Messi odlučio da potpiše za PSG u četvrtoj deceniji života, a naglašava i da mu je još manje jasan Ronaldov potez da se vrati u United s kojim je već jednom dotakao vrh.

Anelka je inače u svojoj karijeri promijenio veliki broj timova i država. Karijeru je počeo u PSG-u,a igrao je još za Arsenal, Real Madrid, Liverpool, Manchester City, Fenerbahce, Bolton, Chelsea, Shenhuu, Juventus, WBA i Mumbai City.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Za reprezentaciju Francuske je na 69 nastupa postigao 14 golov s kojom je bio i prvak Evrope 2000. godine, a iste godine postao je prvak i na klupskom nivou s Real Madridom kada je osvojena Liga prvaka.

Na krov Evrope popeo se i s Chelseajem 2012. godine, a nacionalna prvenstva osvajao je u Italiji (Juventus), Turskoj (Fenerbahce) i Engleskoj (Arsenal i Chelsea), a 2009. godine je s 19 golova bio i najbolji strijelac Premiershipa.

Promo

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.