Zec i Musa u duelu na prvenstvenom susretu Željezničar - Široki Brijeg

Biće uzbuđenja do kraja sezone

Borba za Konferencijsku ligu: Ko može ugroziti "sigurnu trojku"? · Riječ, dvije...

Adnan Beganović

Premijer liga Bosne i Hercegovine polako ulazi u svoj završni dio. Do kraja prvenstva ostalao je još 10 kola i bez obzira što je prvak već poznat, gledat ćemo uzbudljivu završnicu.

Mnogo uzbuđenja očekuje nas u borbi za ostanak u eliti bh. fudbala, ali i u borbi za izlazak na evropsku scenu. Zrinjski će Bosnu i Hercegovinu predstavljati u Ligi prvaka, dok će preostala tri učesnika igrati u Konferencijskoj ligi.

Prema položaju na tabeli, već duže vrijeme imamo "sigurnu trojku" koju ljubitelji bh. fudbala vide kao favorite u toj borbi za evropsku scenu. Radi se o Tuzla Cityju, Borcu i Sarajevu, no još četiri kluba iz prikrajka vrebaju i sasvim sigurno će pokušati oduzeti snove pomenutoj trojci.

Kroz prvenstvo će to pokušati Željezničar i Široki Brijeg, koji za četvrtim mjestom koje u nekim scenarijima (zavisno od raspleta u Kupu) vodi u Evropu zaostaju dva odnosno tri boda i u posljednjih deset kola ulaze sa realnim izgledima u borbi za Konferencijsku ligu.

Ni trećeplasirani Borac nije previše udaljen od Željezničara i Širokog Brijega (sedam i osam bodova) tako da i u redovima Velikana iz Platonove ne smije biti opuštanja, dok pak drugoplasirana Tuzla City ima velikih 11 odnosno 12 bodova prednosti nad ekipama s Grbavice i s Pecare.

Bitno je naglasiti da od pet klubova koje se bore za mjesta u Evropi kroz prvenstvo Tuzla City i Sarajevo još uvijek imaju priliku da svoj cilj ostvare i kroz Kup Bosne i Hercegovine. Plasirali su se u polufinale najmasovnijeg takmičenja i ukoliko bi podigli pehar, igrali bi u Evropi bez obzira na položaj na tabeli.

Međutim, kroz Kup svoju priliku za izlazak na evropsku scenu vide još dva kluba koja kroz prvenstvo to ne mogu ostvariti. Radi se o Veležu, te lideru Prve lige Federacije Igmanu iz Konjica.

Ukoliko bi Velež ili Igman osvojili Kup naše zemlje onda bi četvrtoplasirani u prvenstvu ostao bez Evrope, tako da oni klubovi koji preko Premijer lige žele do Konferencijske lige sasvim sigurno će s mnogo pažnje pratiti polufinalne i finalni meč najmoasovnijeg takmičenja.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Što se tiče samog rasporeda do kraja prvenstva bitno je istaći da svi klubovi koji imaju izgleda za plasman u Evropu imaju isti broj utakmica odigrati na domaćem i gostujućem terenu, po pet, te da će imati i međusobne obračune od kojih bi na kraju mnogo toga moglo i zavisiti.

Kada je u pitanju ostanak u eliti bh. fudbala, također će se voditi velika bitka i to najvjerovatnije između četiri kluba. Posušja, Leotara, Ruadara i Radnika, tako da nas bez obzira što je pitanje prvaka odlučeno, do kraja sezone očekuje mnogo uzbuđenja.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.