Slika Ivice Osima na Gradskoj vijećnici

"Neustrašivi sarajevski duh, Sarajevo te neće zaboraviti"

Haris Zilić

Tužna vijest danas je obišla region, ali i Evropu.

U 81. godini prmeinuo je legendarni Ivica Osim.

Popularni Švabo je bio jedan od najcijenjenih fudbalskih stručnjaka na ovim prostorima, ali i šire.

Osim, bivši igrač i trener te najveća legenda Željezničara, preminuo je jutros u 10:00 sati u austrijskom Grazu, u kojem je živio posljednjih godina.

Klubovi, fudbaleri, poznate ličnosti iz svijeta fudbala, svi doaju počast popularnom Švabi, a večeras su se upalili ireflektori na njegovoj Grbavici. Reflektori su upaljeni u 19:41 i gorit će 81 minutu.

I Sarajevo je odalo počast svom velikanu. Slika Ivice Osima osvanula obasjala je Gradsku vijećnicu i na taj način je Sarajevo odalo počast čovjeku koji je proslavio ovaj grad u svijetu fudbala, a posebno se pamti njegov aostavka na mjesto selektora Jugoslavije zbog agresije na Bosnu i Hercgevvinu i nejgovo Sarajevo.

"Danas nas je napustio veliki čovjek. Predani sportista koji je sve radio sa strašću i iz ljubavi prema igri. Cijenjen i legendaran svuda u svijetu.

Neustrašivi sarajevski duh, koji nije ustuknuo pred zlom i u najtežim trenucima za Bosnu i Hercegovinu i rodno Sarajevo.

Tih. Nezaboravan. Vječan.

Ivica Osim Švabo.

Hvala Ti što si bio naš. Sarajevo te neće zaboraviti", poručila je gradonačelnica Sarajeva, Benjamina Karić.

Rođen je u Sarajevu 1941. godine. Odrastao je na Grbavici gdje je počeo da trenira nogomet, a za prvi tim je zaigrao u sezoni 1959/60. 11 godina nastupao je za Plave i odigrao je 250 zvaničnih mečeva te postigao 75 golova.