Otvoren postupak pred CAS-om

Šta se dešavalo na saslušanju Šemsudina Hasića? · Saznajemo

Admin Čaušević

U ponedjeljak je i zvanično započeo drugi slučaj pred Arbitražnim sudom za sport (CAS) sa kojim se u kratko vrijeme suočava NFSBiH. 

CAS je prije nekoliko dana potvrdio da je za 9. maj planirano svjedočenje Šemsudina Hasića u slučaju Hasić/NFSBiH, nakon što je nedavno okončan žalbeni postupak Mladosti DK protiv krovne kuće bh. fudbala radi nedobivanja licence za takmičenje u Premijer ligi.

Salušanje je obavljeno tokom popodneva, a kako SportSport.ba saznaje sve je trajalo nekoliko sati.

Poslije završenog saslušanja kontaktirali smo i Hasića koji nam je kratko kazao da ne može davati bilo kakve komentare.

Ovakva reakcija nekadašnjeg prvog čovjeka Veleža i nije preveliko iznenađenje zbog same osjetljivosti cijelog slučaja.

Uspjeli smo saznati da je otvoren postupak, a u ovom trenutku je teško prognozirati koliko bi mogao trajati cjelokupan proces.

Inače, u svojstvu svjedoka se trebao pojaviti i predsjednik NFSBiH Vico Zeljković, ali je on ranije kategorično odbio da svjedoči u ovom slučaju što je i sapoštio putem svojih zastupnika.

Podsjećanja radi, Šemsudin Hasić i FK Velež su pravni postup pred CAS-om započeli nakon nemilih dešavanja na prvenstvenoj utakmici Velež - Borac.

Na susretu igranom u septembru nezadovoljni suđenjem Sabrije Topalovića navijači Veleža su utrčali na teren te je susret prekinut, a po povratku iz Mostara službenim licima je  zapaljen automobil u jednom tunelu u blizini Jablanice te su fizički napadnuti.

Uslijedile su rigozorne kazne za mostarski klub koji je poslije žalbi kažnjen sa oduzimanjem 3 boda, utakmica je registrovana s 0:3, dok je stigla i novčana kazna u iznosu od 6.000 KM. Hasić je suspendovan na 18 mjeseci.

Iz Veleža kao i sam Hasić su tada podnijeli nekoliko prijava, prije svih protiv delegata utakmice Dragomira Đajića te prvog čovjeka Saveza.

Potražite više informacija na temu Premijer omladinska liga BiH U-19:

Disciplinska komisija Saveza je odbacila prijavu jer kako je navedeno u objašnjenju ranja opisana u prijavi nije predstavljala prekršaj Disciplinskog pravilnika.

Tada je mostarski klub odlučio pravdu potražiti i pred Sportskim sudom za arbitaržu (CAS), a nakon nekoliko mjeseci čekanja postupak je i konačno otvoren.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.