Moraju se dobro potruditi

Hoće li nemoguće postati moguće? Dvije transakcije su potrebne da Barcelona može potpisati Lewu

Eldar Ganibegović

Robert Lewandowski saopštio je da ne želi produžiti ugovor s Bayernom, a pitanje je samo da li će otići ovog ili idućeg ljeta kada mu ističe ugovor. 

Klub koji se najviše dovodi u vezu s njim jeste Barcelona, no stvari nisu baš tako jednostavne.

Javier Tebas, predsjednik La Lige, dao je izjavu u kojoj je doveo u pitanje transfer Roberta Lewandowskog iz Bayerna u Barcelonu.

Isti taj Tebas je prije godinu dana rekao da Barca neće moći obnoviti Messijev ugovor zbog golemog minusa, a to se i dogodilo te je katalonska legenda prihvatila ponudu PSG-a i otišla kao slobodan igrač.

Barcelona zna da je Tebas u pravu i zato očajnički traži rješenja kako bi dovela napadača veličine Lewandowskog.

Marca je danas objavila da Mateu Alemany radi potrebne kalkulacije kako bi se novac zarađen transferom nekih igrača mogao uložiti u nove. Kao što je  Lewandowski. No, njegova je zadaća jako teška sve dok klupska situacija dopušta da se od svaka 3-4 dobijena eura samo jedan može reinvestirati u drugog fudbalera.

Prvi korak napravili su Katalonci transferom Coutinha koji je ukupno koštao oko 40 miliona eura, što znači da im je odatle dostupno za Lewandowskog 13 miliona eura.

S druge strane, predsjednik Joan Laporta odvojeno pregovara o prijenosu 49 posto dionica "Barca Licensing and Merchandising" i "Barca Studios". Ako uspije, onda će stvari biti jednostavnije. Ali do tada se čini gotovo nemogućim.

"Brojke su jednostavne, kada imate gubitak od 500 miliona eura u posljednje dvije godine, morate ih nadoknaditi da biste mogli potpisati druge igrače", rekao je šef La Lige, podsjetimo.

Potražite više informacija na temu La Liga:

"Lewandowski ima još jednu godinu u Bayernu, a osim onoga što želi zaraditi, Bayern želi i naknadu za transfer, tako da ga ne vidim u Barceloni", dodao je Tebas.

Prema propisima La Lige, u španskom klubu ne mogu imati budžet za plate koji prelazi maksimalno 70 posto prihoda kluba.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.