Čeka li nas posljednj ples?

Četvrti i posljednji pokušaj "vječno nedovršenog braka"

E. Škorić

Stara dama se pomalo umorila, ali ne odustaje od svoje davne želje.

Postoje ljudi koji vole statistiku i pažljive njome barataju, ali čisto sumnjamo da postoji toliko opsesivan statističar koji će zaći duboko u prošlost i pronaći sve klubove koji su barem jednom željeli da dovedu Edina Džeku. Još otkako je iz Željezničara otputova u Češku i zaigrao za Teplice, najbolji igrač BiH svih vremena povezivao se sa raznim timovima.

Na desetine njih se provlačilo kroz medije i spominjalo kao Džekine naredne stanice u karijeri. Iz Češke je na kraju otišao u Njemačku, izdominirao zajedno sa Zvjezdanom Misimovićem Bundesligom i osvojio istu uz laskavu titulu najboljeg strijelca, pa umjesto u Bayernu i nesuđenom Juventusu završio u Manchester Cityju. Opet titula, trofeji, slava, onda pravac Rim.

Džekina avantura u Italiji traje već dugi niz godina, nakon Rome odabrao je Inter, a sada u 36. godini opet je aktuelan na tržištu. Čini nam se da nije bilo ljeta u kojem svi kolektivno nismo svakodnevno  vodili brigu o Edinovoj budućnosti, iščekivali zadnje sate prijelaznog roka i zamišljali ga u različitim dresovima, ovisno o tome ko je koga favorizovao.

Ne postoji dan da ne čitamo u stranoj, naročito italijanskoj štampi o tome kako Džeko zbog dolaska Romelua Lukakua i (najvjerovatnije) Paula Dybale mora da spakuje kofere i da napusti Meazzu. Spominju se Real Madrid i Valencija u Španiji, a u Italiji njegov bivši klub Roma, Napoli i Juventus.

A ako neko istinski voli Edina to je ovaj potonji. Stara dama je od 2010. godine nekako "zaljubljena" u Džeku, pa stoga nije isključeno da evo 12 godina kasnije, kada je Edin sve bliže kraju karijere, svjedočimo "sklapanju braka" koji možda i ostane "vječno nedovršen".

Ovo je četvrti put da Juventus pokušava da dovede Džeku. On je taj centarford određenih karakteristika kojeg u Torinu vide kao savršenog partnera Dušanu Vlahoviću. Prvi put je Juventus htio Džeku u ljeto 2010. godine, nakon što je osvojio titulu s Wolfsburgom. Na sve načine su pokušavali da ga kupe, ali Cityjevih 35 miliona eura će kasnije, u januaru 2011. godine, presuditi.

Idemo do ljeta 2015. godine. Džekina avantura u Engleskoj primakla se kraju, a Juve se fokusirao na Bosanca, na kraju ipak dovodi Mandžukića. Džeko je potom u avgustu potpisao za Romu.

U ljeto 2020. godine, barem glavom, Edin je praktično bio u Torinu. No, zaplet je bio puno složeniji. Za transfer Džeke u Juve koji je bio dogovoren, trebalo je da Milik pređe u Romu. Prije početka sezone Džeko ostaje na klupi protiv Verone, Roma radi na dovođenju Milika, Juve čeka... Kako je sve na kraju propalo, Džeko biva prisiljen da ostane u Rimu, a Juve dovodi Alvara Moratu.

Potražite više informacija na temu Serie A:

Ljeto 20201. godine Džeko shvata kako završava Ronaldova era u Juventusu, koji također razmatra mogućnost dovođenja bh. reprezentativca, ali CR7 oklijeva u potrazi nove ekipe, zbog čega je Džeko produžio ugovor sa Interom. Juve je morao da se vrati na Moisea Keana, pošto je Ronaldo u finišu odlučio da se vrati u Manchester United.

Hoće li najzad Džeko i Stara dama da se spoje i zaplešu zajedno, pokazat će vrijeme pred nama i narednih nekoliko sedmica, pa možda i dana.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.