Matthias Fanimo

"Za Bosnu nisam ni čuo, tamo te navijači sad hvale, a za deset minuta ti psuju majku"

Eldar Ganibegović

Matthias Fanimo ostat će zapamćen kao prvi Englez koji je zaigrao u Premijer ligi Bosne i Hercegovine.

On je u januaru 2019. godine potpisao za tadašnjeg premijerligaša, Mladost iz Kaknja, a od ljeta 2020. do ljeta 2022. godine bio je član FK Sarajevo.

Sada je potpisao za Slaven Belupo koji se takmiči u 1. HNL, a u intervjuu za hrvatski Index govorio je, između ostalog, i o vremenu provedenom u našoj zemlji.

"Kao i u mnogim situacijama na Balkanu, u Ptuju su se pojavili problemi s isplatom plata. Razgovarajući s tadašnjim menadžerom, a kako sam igrao u drugom rangu, sljedeći korak bio je odlazak u bilo koju prvu ligu. Rekao mi je: "Bio si vrlo dobar u drugoj ligi, ako ćeš to moći prebaciti na prvu - savršeno." I tako, Bosna. Gdje je kvragu to? Iskreno, ništa nisam znao o zemlji, nisam čuo za nju. Ništa.

Sjetio sam se tek kada mi je spomenuo Edina Džeku i Seada Kolašinca. Ali o samoj zemlji ništa nisam znao. Doslovno nešto potpuno novo za mene. Kao i prije odlaska u Sloveniju, tražio sam nešto novo. Opet, uzeo sam u obzir sve što sam doživio.

U Mladost sam došao u januaru. Početnih šest mjeseci bilo je čudno, potpuno drugačije nego u Sloveniji, morao sam se prilagoditi. Teško je doći usred sezone, osim ako te vide kao igrača kojeg će odmah ubaciti u momčad. Morao sam se boriti za poziciju. Mogao sam biti bolji tijekom te polusezone", rekao je Fanimo, pa nastavio o samom fudbalu u Bosni i Hercegovini:

"Način treniranja i stil igranja bili su potpuno drugačiji. U Sloveniji smo igrali tehnički lijep fudbal, što naravno ovisi o treneru. U Bosni se išlo na snagu, trčanje, duge lopte... Intenzitet je bio jači.

Kultura je potpuno drugačija, nikad takvo nešto nisam doživio. Ondje sam imao puno krasnih ljudi s kojima sam i danas u kontaktu. Ne računajući fudbal, bilo mi je odlično. Ipak, fudbalski uslovi nisu savršeni.

Potražite više informacija na temu HNL:

Vjerujem da bi se igrao puno bolji fudbal da su uslovi bolji. Loš teren utječe na kvalitetne igrače koji se moraju prilagođavati i igrati duge lopte. Navijači? Rekao bih da se navijači u Engleskoj i BiH ne mogu usporediti. U Bosni su temperamentniji.

U razmaku od deset minuta spremni su navijati za tebe, podržavati te, a zatim vrijeđati i psovati majku. Promijene se možda i deset puta u jednoj utakmici. Ali kada su uz tebe, daju ti dobru energiju, a to sam osjetio u Sarajevu", rekao je, između ostalog, Fanimo.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.