Foto: A. Čaušević

Bio je to uspješan dvomeč

Zrinjski se s Tobolom već jednom sastajao u Evropi, neka se historija ponovi

Eldar Ganibegović

Mostarski Zrinjski jedini je preostao predstavnik Bosne i Hercegovine u Evropi.

Plemići su prolaskom Tirane s ukupnih 4:2 zakazali dvomeč s kazahstanskim Tobolom u trećem pretkolu Konferencijske lige.

Prvaci Bosne i Hercegovine su prvo slavili s 0:1 u Tirani pogotkom Nemanje Bilbije s bijele tačke, da bi sinoć u revanšu pobijedili 3:2 pogocima Jankovića, Tičinovića i Ćužea.

S druge strane, Tobol je imao nešto lakši zadatak i također slavio u oba meča. Portivnik im je bio gibratlarski Lincoln Red Imps, a tim iz Konstanayja je slavio s 2:0 u prvoj, te s 0:1 u drugoj utakmici.

Prvi meč Zrinjskog i Tobola zakazan je za četvrtak od 19 sati u Mostaru, a to neće biti prvi put da se ove dvije ekipe sastaju na evropskoj sceni.

Naime, ova dva tima igrala su dvomeč prvog pretkola Evropske lige 2010. godine, a Zrinjski je prošao dalje s ukupnih 4:2.

Prvi meč igran je na Centralnom stadionu u Konstanayju i nije dobro krenulo po Zrinjski. Zhumaskaliyev je načeo mrežu Mostaraca u 15. minuti, no u drugom poluvremenu naš tim stiže do preokreta i pobjede. Strijelac oba gola u 52. i 82. minuti bio je Dragičević.

Sedam dana kasnije revanš u Mostaru i nova 2:1 pobjeda Zrinjskog. Džidić je pogodio za 1:0 u desetoj minuti, Zhumaskaliyev izjednačuje u 57., a pobjedu Plemićima donosi Pehar 18 minuta prije kraja.

Nemamo ništa protiv da se identičan scenario ponovi i ovog puta.

U slučaju prolaska u play-off, Zrinjski je saznao potencijalne protivnike. Ako prođu Tobol, u play-off rundi za plasman u grupnu fazu igrao bi s poraženim u Evrospkoj ligi iz jednog od mečeva:

Malme - Dudelange

Shamrock - Shkupi

Linfield - Zurich

Potražite više informacija na temu UEFA Konferencijska liga:

Olympiacos - Slovan Bratislava

Maribor - HJK Helsinki.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.