Juniorsko EP B divizija

BiH sa zvukom sirene pobjedila Bugarsku

Midhat Šljivak

Juniorska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine pobjedom je počela Evropsko prvenstvo B divizije koje se igra u Rumuniji. U 1. kolu bh. tim je u ludoj utakmici nakon produžetka pobijedio Bugarsku 90:89, a za pobjedu je naša selekcija zabila u posljednjoj sekundi.

Većim dijelom ovog meča igrala se izjednačena košarka, ali je bh. tim uspio ispustiti dobijenu utakmicu i morao je igrati produžetke gdje su na kraju uspjeli da slave.

Prvi period donosi pravu rezultatsku klackalicu. Nakon 10 minuta igre bilo je 18:18, da bi mladi košarkaši Bugarske poprilično pali u drugoj dionici.

Iskoristila je to selekcija BiH. Drugi period je dobijen s 18:9 i na odmor je bh. tim otišao s devet poena prednosti, 36:27.

Iako je selekcija Bosne i Hercegovine imala i plus 10 na otvaranju trećeg perioda, došlo je do velikog pada u igri i to Bugarska koristi i u jednom trenutku su i poveli.

Međutim, završnica trećeg perioda ponovo pripada izabranicima Slobodana Kecmana. Prednost se ponovo podigla na 10 razlike (62:52) što je bio rezultat nakon 30 minuta igre.

Padova u igri bilo je i od bh. tima. Dozvolili su Bugarima da se vrate u samom finišu, a zatim na 34 sekunde do kraja protivnički tim pogađa nevjerovatnu trojku uz dodatno bacanje i dolazi u vodstvo 77:76.

Do kraja su očekivano viđeni prekršaji. Trnka s linije slobodnih bacanja pogađa tri od tri u ključnim trenucima za 80:80. Bugari promašuju otvoren šut za pobjedu i meč odlazi u produžetke.

Bugari su imali pet poena prednosti u finišu produžetka. Činilo se kako je sve gotovo, ali se bh. tim vraća. Afan Trnka pogađa trojku, a zatim u posljednjoj sekundi sjajno asistira Ajdinu Bećiroviću koji pogađa za pobjedu 90:89.

Najefikasniji u reprezentaciji BiH bio je Marko Buha s 23 poena, Afan Trnka je dodao 19, Mulić 14, Protić 13, a junak Bećirović 11 koševa.

Bh. selekcija sutra igra protiv Nizozemske, a u ovoj grupi su još selekcije Gruzije, Norveške i Kosova.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.