Foto: Twitter - Konyaspor

Ispali od Vaduza

Turci se još ne mire sa sramotom Konyaspora: "Uradili su nemoguće"

Eldar Ganibegović

Jučer smo svjedočili pravoj senzaciji u Konferencijskoj ligi.

Konyaspor, za koji nastupaju bh. reprezentativci Ibrahim Šehić, Amir Hadžiahmetović i Amar Rahmanović, uspio je ispasti od švicarskog drugoligaša Vaduza, koji Evropu inače igra jer je osvojio Kup Lihtenštajna.

Nakon 1:1 u prvoj utakmici, Konyaspor je juče na svom terenu bio apsolutni favorit, no izgubio je 2:4 i tako završio svoj evropski put.

"Naš tim je postigao nemoguće", bruje turski mediji o ovoj sramoti.

"Ovo je veliki šok za Konyaspor. Ovako nije trebao izgledati oproštaj od evropskih kupova", tako je glasio naslov koji je objavio portal Milliyet.com.tr.

Za Vaduz je ovo najveći uspjeh u historiji nastupa u evropskim kupovima. Vaduz nikada prije nije igrao u play-off fazi kvalifikacija.

Također, ovo je tek treća sezona u kojoj ova momčad igra dva dvomeča u jednom takmičenju. Posljednji put to se dogodilo u sezonama 2015/16 i 2019/20.

Vaduz ni u jednom slučaju nije prošao u grupnu fazu. Ove sezone klub iz Lihtenštajna već je eliminisao slovenački Koper (1-0, 1:1) i evo sada turski Konyaspor. Vaduz će u play-off fazi igrati protiv bečkog Rapida. 

"Žao nam je navijača i svh koji su vjerovali u nas. Izgubili smo 2:4 i to je nedopustiv rezultat. Ne možemo ovako igrati i gubiti", rekao je nakon meča trener Konyaspora Ilhan Palut.

"Sada ću reći jednu floskulu, ali ovo je istina: učinit ćemo sve da to zaboravimo i što prije se vratimo na pobjednički put. Nećemo mijenjati ono što se dogodilo i nećemo to objašnjavati u tri rečenice. No, moramo pomoći jedni drugima i što prije pobijediti u nekoliko utakmica", dodao je.

"Trener Palut i njegov tim učinili su nemoguće. Ispali su u evropskim kupovima od momčadi koja niti ne igra u njihovoj ligi. Ispali su nakon natjecanja s momčadi koja igra u švicarskoj drugoj ligi", rezimirao je portal Yenicaggazetesi.com.tr.

Mediji iz Lihtenštajna bili su puno bolje raspoloženi.

"Vaduz je napravio veliku senzaciju i po prvi put u historiji prošao u play-off Evropske konferencijske lige. Niko nije mogao očekivati ovakav rezultat", napisao je portal Vaterland.li.

Potražite više informacija na temu UEFA Konferencijska liga:

"Ovo je nepredvidiva senzacija. Vaduz je nagrađen za hrabru, mudru igru punu požrtvovnosti i prvi će put igrati u doigravanju kvalifikacija za Konferencijsku ligu", dodaje Radio.li.

Vaduz prvi meč protiv Rapida inače igra 18. augusta na domaćem terenu od 21 sat, a revanš u Austriji na rasporedu je sedam dana kasnije. 

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.