Nakon pobjede nad Crnom Gorom

Već je poznato u kojem šeširu će Zmajevi biti prilikom žrijeba kvalifikacija za Euro 2024

Admin Čaušević

Bosna i Hercegovina je protiv Crne Gore ostvarila minimalnu, ali zlata vrijednu pobjedu.

Ljepote u igri i nije bilo previše, ali gol Ermedina Demirovića je bio dovoljan da Zmajevi dođu do tri boda, osvoje prvo mjesto u grupi i promociju u Ligu A.

Pobjeda nad Crnogrocima je donijela i dva velika benefita. Najbolji bh. fudbaleri imaju zagarantovan baraž za Evropsko prvenstvo, ali i odličnu poziciju uoči žrijeba.

Naime, Zmajevi će biti u drugoj jakosnoj skupini prilikom žrijeba kvalifikacija za Evropsko prvenstvo što je svakako odlična vijest.

S obzirom na ispadanje Engleza u Ligu B i viceprvak Evrope će biti u drugom šeširu pa se može reći da smo sigurno izbjegli jednu velesilu. Također u drugom šeširu će biti i Vels.

Podsjećanja radi, UEFA je ranije odlučila da Njemačka kao domaćin ne igra kvalifikacije, dok je suspenzija Rusiji zbog ratnih aktivnosti u Ukrajini i dalje na snazi.

To znači da će se u kvalifikacijama takmičiti ukupno 53 reprezentacije koje će biti podijeljenje u deset grupa. Sedam sa pet, te tri sa šest timova.

Na završni turnir će osim Njemačke direktan plasman izboriti još 20 reprezentacija. Odnosno deset pobjednika grupa i deset drugoplasiranih selekcija. Preostale tri reprezentacije će plasman izboriti kroz baraž.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Učesnici žrijeba će biti podijeljeni u šest jakosnih skupina na osnovu generalnog poretka u Ligi nacija i kao što je već navedeno Zmajevi su u drugom šeširu.

Žrijeb će biti održan 9. oktobra u Frankfurtu sa početkom u 12 sati, a UEFA je odredila da BiH ne može biti u istoj grupi sa Kosovom.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.