Remi Hajduka i Dinama

Najveći hrvatski derbi: Dinamo se golom iz penala spasio na Poljudu

Eldar Ganibegović

Na Poljudu je upravo završen meč Hajduka i Dinama u okviru 14. kola HNL-a, a dva velika rivala na kraju su podijelila po bod, bilo je 1:1.

Prvo poluvrijeme pripalo je Hajduku, a prvo veće uzbuđenje vidjeli smo u 22. minuti. Melnjak je ubacio na Biuka, a on glavom šutira pokraj gola.

Nedugo zatim, Livaja je pred golom dobio loptu i pucao iz prve, no njegov šut odlazi pored gola. VAR je u tim momentima pregledavao tu situaciju zbog mogućeg penala, no ništa nije dosuđeno.

Prvi pokušaj Dinama tek u 24. minuti kada je Oršić šutirao visoko preko gola, a tri minute nakon toga poveo je Hajduk. Krovinović je izveo korner i na prvoj stativi pronašao Melnjaka, koji je klizeći loptu prebacio na drugu stativu gdje se našao Livaja te bez problema pogodio za 1:0.

Mogao je Hajduk do drugog gola u 42. minuti. Livaja je povratnom loptom pronašao Vukovića koji šutira direktno u Livakovića.

Prvi šut Dinama u okvir gola tek u 56. minuti. Oršić je pokušao, ali Sentić brani. Nagovještaj je to bio bolje igre Modrih u drugih 45 minuta.

Trenutak odluke u 69. minuti. Baturina je uzeo loptu Elezu i ubacio pred gol, a Petković je bio u duelu s Awaziemom, nakon čega je pao. Sudac nije ništa svirao, no VAR se oglasio nakon kratkog vremena i sudac je otišao pregledati snimak.

Pajač je odlučio da ima elemenata za penal, koji je izveo Bruno Petković. Vrlo hladnokrvno je pogodio, poslao Sentića u jedno, a loptu u drugu stranu za konačnih 1:1.

Awaziem je dobio žuti karton, a zbog bure protesta isključen je pomoćni trener Hajduka Goran Karoglan.

Reprezentativac Bosne i Hercegovine, Luka Menalo, svih 90 minuta presjedio je na klupi za rezervne igrače nakon što se konačno vratio u tim nakon povrede zbog koje je propustio osam utakmica Dinama i utakmice reprezentacije protiv Crne Gore i Rumunije u Ligi nacija. 

Dinamo je tako ostao jedini neporežan tim u Hrvatskoj ove sezone i s 35 bodova je prvi na tabeli, s osam više od drugog Hajduka. 

U narednom kolu Hajduk gostuje u Zagrebu kod Lokomotive, dok Dinamo gostuje u Osijeku. Prije toga, Hajduk za pet dana ima odigrati zaostalu utakmicu 4. kola protiv Gorice.

Potražite više informacija na temu 1. HNL:

HNL, 14. kolo:

Hajduk - Dinamo 1:1 (Livaja 27'; Petković 73' (P))

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.