Engleski fudbaler sve priznao

Gađali ga lažnim novcem, brutalno vrijeđali, a on se kući opijao i vodio tešku bitku s depresijom

Endin Čaušević

Za fudbalere se uvijek smatra da vode bezbrižne živote jer zarađivaju ogroman novac i žive u luksuzu, ali sve češće u javnost izlaze mnogi od njih kako bi priznali kakve bitke vode privatno i koliko je ključno da neke stvari javno kažu, a posebno svi oni koji vode bitku s depresijom.

Jedan od takvih slučajeva je i engleski fudbaler Jesse Lingard koji trenutno nastupa u dresu Nottingham Foresta u koji je stigao ljetos iz Manchester Uniteda nakon što mu je s Crvenim đavolima istekao ugovor.

Od Lingarda se očekivala velika karijera, ali je prethodnih sezona u Manchester Unitedu nekako nestao sa scene i većinom je išao na posudbe da bi na koncu i napustio Teatar snova.

Lingard je na posudbi bio u West Hamu gdje je briljirao i očekivalo se ljetos da će potpisati baš za taj klub, ali je sve iznenadio kada je prihvatio ponudu Foresta. To mu navijači West Hama nisu oprostili i već u prvom meču ovih klubova gađali su ga lažnim novcem kao poruku da mu je novac bio najbitniji pri izboru novog kluba.

Jasno je da Lingardu ne ide baš najbolje u Forestu i da ne pruža tako dobre partije kao što se od njega to očekuje, ali nakon svega što je proživio u karijeri odlučio je da tome stane u kraj i javno kaže kakvu bitku vodi sam sa sobom.

Lingard je zbog loših igara bio često na meti kritika u Manchester Unitedu i to je sve trajalo nekoliko sezona, a stvari se nisu previše promijenile ni kada je promijenio klub i pogotovo kada je odbio West Ham.

On je odlučio u intervjuu za Guardian sada da otvori dušu i prizna da vodi veliku borbu s depresijom i da njegov život nije tako bajan kao što mnogi misle.

"Jedan period sam bio kao da sam uključen na autopilot. Vodio sam razgovore s ljudima i odgovara samo u fazonu :'Da, ok, da'. Ništa nisam registrovao šta mi govore. Na jedno uho bi ušlo, a na drugo izašlo. Bio sam u tom stanju kao da sam mrtav i ni sam ništa osjećao i što je najgore htio sam da budem takav", počeo je Lingard i nastavio.

"Osjećao sam sam užasno. Pogotovo nakon te utakmice protiv Derbyja jer sam bio izložen zlostavljanu dok sam ulazio u autobus. To obično mogu da podnesem, ali dođete do tačke kada puknete i više ne možete izdržati".

"Niko nije znao za moju borbu koju vodim izvan terena sam sa sobom. Svi misle: 'Ti si fudbaler, živiš u dobroj kući, imaš puno novca i nemaš briga', ali kada je u pitanju nečije zdravlje i posebno problemi s depresijom onda je to druga priča. Svi smo mi samo ljudi".

Lingard je nakon toga priznao da se u jednom trenutku odao alkoholu i da je počeo redovno da pije.

"Došao bih kući, legao na kauč i buljio u plafon. Sada kada mislim o tome ne znam šta mi je bilo, neke su me uvrede rasističke baš pogodile tada. Bukvalno, samo bih ležao i pio alkohol i pokušao sam da uklonim tu bol. To nikada nisam prija radio, čak i ne pijem puno. Bude tih noći kada ideš s društvom u prvood, ali da sjedim kući i sam toliko pijem... to se nije dešavalo", kaže Lingard i dodaje.

"Znao sam da imam problem. Nisam se toliko baš ni opijao, ali sam redovno pio alkohol. Htio sam da mi mozdak bude u tom nekom stanju da ne mislim na brige i probleme. Nisam htio niko da brine oko mene i sve to sam dobro krio. Depresija je gadna stvar i morate to da nekome pričate ako vas muči jer drugačije se ne može pomoći".

Ovaj 29-godišnjak je u dosadašnjem dijelu sezone odigrao 14 mečeva za Forest i uspio je dati jedan gol i upisati jednu asistenciju. S ovim klubom je ljetos potpisao ugovor do kraja ove sezone.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.