"Svjetsko prvenstvo je događaj radosti i jedinstva i treba da šalje poruke nade i mira"

FIFA pokrenula postupak protiv Srbije zbog zastave Kosova, stigla i oštra reakcija

Esmer Oštraković

Reprezentacija Srbije prije nekoliko dana odigrala je utakmicu u ovkiru 1. kola Svjetskog prvenstva i to protiv jednog od favorita za osvanje. Radi se o reprezentaciji Brazila koji je sa 2:0 ostvario pobjedu protiv Srbije.

Ipak, ova utakmica je ponovo došla u središte pažnje, a sve zbog fotografije koja se pojavila iz svlačionice Srbije.

Naime, kako tvrde inostrani mediji, FIFA je pokrenula postupak protiv Fudbalskog saveza Srbije a sve zbog sporne zastave.

Zastava na kojoj je prikazano Kosovo sa natpisom "Nema predaje" navodno je bila okačena u svlačionici Srbije tokom utakmice protiv Brazila.

Kako prenose inostrani mediji, slučaj je otvoren na osnovu 11. člana pravilnika FIFA i člana četiri pravilnika na Svjetskom prvenstvu.

Radi se o članovima koji se bave uvrijedljivim gestovima, znakovima i riječima, kao i upotrebom sportskih događaja za promociju stvari koje nemaju veze sa tim.

O svemu se na svom Twitter nalogu oglasio i Fudbalski savez Kosova.

"FFK najoštrije osuđuje agresivnu akciju protiv Republike Kosovo koju je Srbija pokazala na Svjetskom prvenstvu u Kataru. Svjetsko prvenstvo je događaj radosti i jedinstva i treba da šalje poruke nade i mira, a ne poruke mržnje", stoji u saopštenju.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Još uvijek se očekuje kakvu će odluku donijeti FIFA u vezi cijelog ovog slučaja.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.