Savladali Srbiju i prošli dalje

Švicarci znaju šta je Xhaki značila sinoćnja pobjeda, ali na jednu sliku ni oni nisu ostali imuni

Endin Čaušević

Reprezentacija Švicarske sinoć je pobijedila Srbiju u fantastičnoj utakmici sa 3:2 i plasirala se u osminu finala Svjetskog prvenstva, a glavna tema nakon meča bio je Granit Xhaka koji je svojim provokacijama izazvao lavinu kritika iz susjedne zemlje.

Švicarska se pobjedom protiv Srbije uspjela plasirati u osminu finala velikog takmičenja u Kataru, dok su se Orlovi u sinoćnjem spektakularnom okršaju oprostili od Svjetskog prvenstva.

Srbija je na kraju uspjela da osvoji samo jedan bod u grupnoj fazi što je daleko ispod svih očekivanja jer se čak smatralo da bi ova selekcija mogla biti favorit iz sjene, no na kraju nisu došli ni blizu toga.

Sinoćnji meč je bio odlučujući za obje selekcije, ali znalo se kakve će tenzije donijeti zbog svega što se dešavalo prije četiri godine u Rusiji kada je Švicarska sa 2:1 uspjela da pobijedi Srbiju i plasira se dalje.

Tada su Xherdan Shaqiri i Granit Xhaka bili na nevjerovatnom udaru srbijanske javnosti jer su golove slavili pokazivajući dvoglavog orla koji je simbol naroda u Albaniji i bilo je jasno da će i sinoć biti mnogo tenzija na terenu kao što se na kraju i desilo.

Ovaj put više na udaru je bio Xhaka koji je čini se koristio svaku priliku za provokaciju, ali ni iz tabora Srbije uopšte nisu ostali dužni na sve tom.

Jasno je da su u ovoj situaciji u najnezgodnijem položaju ljudi iz FS Švicarske koji ne žele da se miješaju u sukob svojih pojedinih igrača s reprezentativcima Srbije.

Oni su mudro prešutili i ignorisali sve ono što se sinoć dešavalo kada su u pitanju Xhaka i Shaqiri koji su često bili u sukobu s igračima Srbije.

Međutim, iz Švicarske su poručili da su posebno ponosni na jednu fotografiju koju je Xhaka objavio na Instagramu nakon utakmice. Pored svih trzavica na terenu poručili su da ova slika najbolje pokazuje da je Švicarska na prvom mjestu za Xhaku i Shaqirija i da su to na ovaj način dokazali.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

   Fotografija koju je Granit Xhaka objavio na Instagramu i koja je oduševila javnost u Švicarske

Strasti nakon ove utakmice se i dalje ne smiruju jer je i FIFA pokrenula istragu protiv Xhake zbog pojedinih provokacije iz sinoćnje utakmice i nije isključeno da on na kraju bude kažnjen.

Nakon još jednog odličnog uspjeha i plasmana u osminu finala Svjetskog prvenstva ekipu Švicarske u toj rundi očekuje okršaj protiv Portugala. Ovaj meč igra se u utorak s početkom u 20 sati.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.