Xhaka otkrio da je imao paklen plan u slučaju da postigne gol protiv Srbije, tek tada bi bio haos

Morao je da sačeka kraj utakmice

Xhaka otkrio da je imao paklen plan u slučaju da postigne gol protiv Srbije, tek tada bi bio haos

E. Škorić

Reprezentacija Srbije eliminisana je sinoć sa Svjetskog prvenstva u Kataru nakon poraza od Švicarske (2:3). No i da je pobijedila, ne bi prošla dalje jer je Kamerun u nadoknadi zabio gol Brazilu.

Teška noć za naše komšije s obzirom na to da su imali zaista velika očekivanja od turnira u Kataru i da su u ovu arapsku zemlju stigli s nadanjima da mogu čak i do finala kao favoriti iz sjene.

No, poraz na startu od Brazila nagovijestio je loše stvari. Protiv Kameruna Orlovi su vodilio 3:1, završilo je 3:3, onda se počelo govoriti o raznim skandalima u reprezentaciji i svađi među igračima, da bi u meču odluke Srbija izgubila od Švicarske.

Tokom utakmice velike tenizije na terenu i na tribinama, a sve zbog Granita Xhake i Xherdana Shaqirija, švicarskih reprezentativaca porijeklom sa Kosova.

Xhaka je bio u centru pažnje. Sukobio se sa igračima Srbije, hvatao se za međunožje, a potom pobjedu slavio s dresom sa brojem 26 na kojem je bilo ispisano prezime Jashiri.

Mnogi Srbi su i to shvatili kao ogromnu provokaciju pošto se su prvi mah mislilo da se radi o posveti bivše pripadniku OVK-a Adam Jashiriju koji je ubijen 1998. godine. Ipak, nogometaš Arsenala je sve objasnio i kazao kako je trijumf posvećen Ardhonu Jashiriju, 20-godišnjem veznjaku koji je otpao sa Mundijala zbog povrede.

“To uopće nije bila politička poruka. Bio je to dres mog saigrača Ardona Jasharija. On je mlad igrač s kojim se jako dobro slažem", rekao je Xhaka, a onda otkrio da je bio spreman da taj dres pokaže u slučaju da postigne gol Srbiji.

Xhaka nije uspio da postigne gol, ali je nakon utakmice ipak dočekao šansu da dodatno isprovocira sve u Srbiji, koji su uvjereni da se ipak radilo o posveti Adamu Jashiriju.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Da je to uradio nakon postignutog gola, nema nikakve dileme da bi tek tada nastao pravi haos na terenu.

Švicarsko-srpski nogometni rad počeo je još u Rusiji 2018. godine, kada je Švicarska također dobila Srbiju, a i tada je bilo raznih nesportskih stvari. Interesantno da su tada strijelci bili Xhaka i Shaqiri za Švicarsku. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi