Švicarski čuvar mreže je godinama u samom vrhu Bundeslige po odbranama i mnogi vjeruju da je previše podcijenjen s obzirom na kvalitet kojeg posjeduje (Foto: EPA)

Kahn i Salihamidžić našli rješenje

'Čudak' staje na gol Bayerna!

Midhat Šljivak

Minhenski Bayern u potrazi je za golmanom nakon što je Manuel Neuer slomio nogu na skijanju, a najbliži tome da stane među stative njemačkog prvaka je fenomenalni švicarski čuvar mreže Yann Sommer (34).

Manuel Neuer je na bizaran način tokom skijanja slomio nogu i za njega je ova sezona završena, a Bayern je krenuo u potragu za novim golmanom koji će biti prvi izbor do kraja sezone.

Bavarski velikan želio je vratiti Alexandera Nubela koji je na posudbi u Monacu. Međutim, ovaj golman ne želi da se vrati i da bude drugi izbor po povratku Neuera u novoj sezoni, pa je izvjesno da se on neće vraćati sve dok Neuer nosi dres tima iz Minehna.

Zbog toga se rukovodstvo Bayerna na čelu s Oliverom Kahnom i Hasanom Salihamidžićem okrenulo drugim opcijama. Spominjali su se Dominik Livaković, Keylor Navas i Yassine Bounou, ali niko od njih neće doći u Minhen.

Glavni kandidat za jedinicu Bayerna je 34-godišnji Švicarac Yann Sommer. S obzirom na to da pregovori s Nubelom ne idu prema planu, Sommer dolazi u prvi plan i izvjesno je da bi on mogao stići u Minhen.

"Bayern je kontaktirao Yanna Sommera. Švicarac je glavna opcija ako ne dođe do dogovora o povratku Nubela. Sommerov ugovor u Gladbachu ističe tokom ljeta i mogu ga dobiti veoma povoljno. On je otvoren za prelazak u Minhen", pišu brojni njemački mediji.

Sommer već godinama brani na vrhunskom nivou u dresu Borussije iz Monchengladbacha, a početkom ove sezone srušio je rekord po broju odbrana u jednom meču i to upravo protiv Bayerna.

Njegove odbrane su zaista spektakularne i često je znao donijeti bodove svom timu za koji je odigrao ukupno 335 utakmica tokom osam godina.

Prethodno je Sommer branio za Grasshoppers, Basel i Vaduz, a za reprezentaciju Švicarske nastupio je ukupno 80 puta.

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

Kruna karijere definitivno bi mu bio potpis za Bayern. Titula u Njemačkoj je nešto što je izvjesno u dresu bavarskog velikana, a borio bi se i za ostale trofeje.

Sommera često nazivaju i čudakom među stativama što nije nikakvo čudo s obzirom na to kakve je odbrane imao proteklih godina.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.