Kandidati za 2030. godinu

Otkriveno kako Saudijci sa jednom zemljom sa Balkana "završavaju" domaćinstvo za Mundijal

Admin Čaušević
Teme:

Saudijska Arabija za cilj ima da bude organizator Svjetskog prvenstva 2030. godine i u potrazi je za partnerima s kojim bi organizovala najvažniji fudbalski događaj.

Saudijci sigurno imaju kapacitet da sami organizuju Mundijal, međutim kako bi imali što veću podršku u potrazi su za partnerima kao organizatorima.

Cilj kraljevske porodice Bin Salman je da 75% utakmica bude odigrano na tlu Saudijske Arabije, a ostatak u drugim zemljama.

Kao mogući partneri Saudijcima spominju se Egipat i Grčka, a danas su otkriveni na koji način pokušavaju da privole Grke.

Navodno su već održani tajni sastanci između lidera zemalja sa arapskog i balkanskog poluostrva, a Saudijci su dali čvrsto obećanje Grcima.

Naime, plan Saudijaca je da Grcima izgrade tri super moderna stadiona na kojim bi se igrao Mundijal, a da zauzvrat ta evropska zemlja bude partner za domaćinstvo.

Kandidatura Saudijske Arabije, Grčke i Egipta bi sigurno imala velike šanse jer bi čak 52 afričke članice FIFA-e podržale Egipat, dok Saudijci imaju podršku azijske federacije, dok bi sigurno i pojedine članice UEFA-e glasale za Grčku.

I Južna Amerika se nada da će dobiti domaćinstvo Mundijala, a četiri zemlje sa tog kontinenta su već predale zajedničku kandidaturu.

Tako su Argentina, Čile, Urugvaj i Paragvaj odlučili da se ponude za organizaciju Svjetskog prvenstva 2020. godine.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Uskoro se očekuje da od evropskih zemalja Španija i Portugal predaju zajedničku kandidaturu, a njima bi se trebao priključiti i Maroko.

Odluka o domaćinstvu Mundijala 2030. godine će biti donesena do kraja 2024. godine. Naredno Svjetsko prvenstvo 2026. godine održava se u SAD-u, Meksiku i Kanadi.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.