Zbog penaldžijama "omraženog lika" promijenjeno pravilo izvođenja penala!

Iz Engleske stiže iznenađujuća vijest

Zbog penaldžijama "omraženog lika" promijenjeno pravilo izvođenja penala!

A. Čaušević

Uoči samog izvođenja penala psihološke igre između golmana i penaldžije su vrlo često pojava, posebno je to slučaj u utakmicama velikog značaja.

Gledati penale nikad nije lako, a pogotovo iz izvoditi zbog čega se prvenstveno golmani koriste raznim trikovima kako bi omeli izvođača kaznenog udarca.

To je bilo vidljivo tokom Svjetskog prvenstva kada je golman Argentine Emiliano Martinez na sve načine pokušavao da isprovocira svoje rivale.

Martinezovo kontroverzno ponašanje je posebno do izražaja došlo u penal seriji tokom finalne utakmice kada je dobio mentalnu igru protiv nekih igrača Francuske, prvenstvo Aureliena Tchouamenija.

Međunarodno tijelo za prafila fudbalske igre (IFAB) je odlučila da stane ovakvom i sličnom ponašanju te je promijenila pravila izvođenja penala.

Nova pravila će spriječiti golmane da plešu ili prave bilo kakve potese na gol-liniji. Sve to će se smatrati ometanjem penaldžije.

Oglasi

Novo pravilo će zvanično biti potvrđeno u martu, a primjenjivat će se od sljedeće sezone, barem tako izvještavaju britanski mediji.

Još ranije su IFAB i FIFA pooštrili kriterije za golmane i obavezno je da jednom nogom moraju biti na gol-liniji u trenutku udarca.

Psihološke igre su sastavni dio fudbalske igre te su mnogi spremni reći da se fudbalskoj igri uzima dio duše odlukom kako golmani moraju biti potpuno mirni kako bi ne bi ometali penaldžiju.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Međutim, prema svem sudeći Martinezovo ponašanje je bila kap koja je prelila čašu te su FIFA i IFAB odlučili da reaguju i donesu odluku o "zabrani distrakcije izvođača".

"To je nešto što mi nadođe, znam da sam jak u branjenju penala. Tokom finala nakon što sam odbrani prvi penal, znao sam da će taj dječak(Tchoumeni) biti nerovaz. Igrao sam se mentalno s njim, bacio sam mu loptu, pokušao sam pričati s njim i uspjelo je", kazao je Martinez prije nekoliko sedmica.

Top Komentari

PK90
A u redu je da skakuću izvođaći,spotiću se kao B.Fernandes? Ako i to ukinu,onda u redu,ali ovako nema smisla..
3 0
vence
Kako su pooštrili time štomoraju stajati jednom nogom na liniji kada su prije "pooštravanja" morali stajati s obje noge na liniji? :)
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi