Liverpool je pregazio goste iz Manchestera

Navijači su od muke razbijali televizore: Unitedova sramota s Anfielda će ući u historiju!

Edmir Škorić

Na Anfieldu je odigran veliki engleski derbi u okviru 26. kola engleske Premier lige, a Liverpool je razbio svog vječnog rivala, ekipu Manchester Uniteda, s visokih 7:0. Rekli bismo meč za historiju...

United je ove sezone uspješniji od Liverpoola, bio je u boljoj formi, no čini se da je Kloppova mašina upravo danas proradila i podsjetila na svoje najbolje dane.

Redsi su doslovno "pojeli" goste iz Manchestera tokom 90 minuta. United je još bio i dobar na terenu u prvom poluvremenu, dok je na semaforu bilo 0:0, a preko Brune Fernandesa propustili su veliku šansu.

I onda stiže kazna u nepisanom nogometnom pravilu. U 43. minuti duga lotpa Robertsona, na kraju je Gakpo postigao pogodak i na odmor se otišlo pri vodstvu domaćih 1:0.

U nastavku smo očekivali mnogo više, ali i od gostiju. No, na terenu samo jedan tim. Liverpool je ponižavao nemoćne goste i izgledalo je da bi mogao zabiti gol iz svakog ozbiljnijeg napada.

Na otvaranju drugog dijela Elliot je ubacio za Darwina Nuneza, koji je bio precizan za 2:0, a u 50. minuti Salah proigrava Gakpa, koji je dotukao United.

Mnogi timovi u ovakvim situacijama popuste, prepuste inicijativu rivalu, odluče se sačuvati prednost, al Liverpool je nastavio da gazi. Krenuo je još jače, a United je izgledao kao nokautirani borac na kraju 12. runde.

U 66. minuti se lopta spretno odbija do Salaha, koji ju je snažno zakucao pod prečku, a u 75. minuti Nunez postiže svoj drugi gol na centaršut Hendersona i tih 5:0 je bila najveća sramota u tom trenutku za svakog navijača Manchester Uniteda. Mnogi od njih su odmah napustili stadion. Oni pored malih ekrana bili su prisiljeni ili ugasiti ili prebaciti kanal.

U 84. minuti drugi gol za Salaha, pa je Liverpool došao do 6:0. Mislili smo da će na tome stati, ali nije. Liverpool je gostima spakovao i sedmi. Roberto Firmino u 89. pogađa za 7:0, što je jedan od njegovih posljednjih golova za svoj dugogodišnji tim jer je od ljeta najavio odlazak, kada mu istekne ugovor.

United je bio nemoćan, nikakav, a Liverpool naplatio za sve patnje iz prethodnih mjeseci, kada se dosta mučio s realizacijom, bivao otpisan, s razlogom dosta i kritikovan. Sada je Kloppova ekipa bila u najboljem svom izdanju i pokazala kakva je kada joj se igra i kada je kompletna.

Potražite više informacija na temu Premier league:

U Manchesteru će sada željeti što prije da zaborave ovu crnu nedjelju i jedan od najtežih poraza u klupskoj historiji jer dosta jakih i važnih utakmica je pred njima.

Nakon ove utakmice, United ostaje treći sa 49, a Liverpool seli na peto mjesto sa 42 boda. U narednom kolu Southampton će gostovati na Old Traffordu ekipi Crvenih vragova, dok će Redsi put Bournemoutha, ali prije toga idu u Madrid po čudo kako bi pokušali da nadoknade zaostatak od tri gola iz prve utakmice osmine finala Lige prvaka. Kraljevi su tada slavili sa 5:2, upravo na ovom stadionu na kojem je United dožiivo veliku sramotu.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.