FOTO: EPA

Građani u četvrtini finala Lige prvaka

Haaland uništio Leipzig, obarao rekorde i uradio nešto što fudbal ne pamti!

Haris Zilić

Manchester City je u četvrtini finala Lige prvaka. U revanš utakmici osmine finala Građani su dekalsirali RB Leipzig rezultatom 7:0. Prvi duel u Njemačkoj završen je 1:1.

City je od početka igraoofanzivno, a kada su se dobro zagrijali krenuo je show program nevjerovatnog Erlinga Haalanda.

Istina, prvi pogodak za 1:0 postigao je iz penala u 22. minuti, a penalu je prethodio kontakt u šesnaestercu koji ovu odluku sudije Vinčića može svrstavati u diskutabilne.

Samo dvije minute nakon penala, Haaland je pobjegao odbrani Leipziga, iskoristio dodavanje De Bruynea i to je bilo 2:0 i nokaut za goste.

Njemačka ekipa se jednostavno nije mogla oporaviti nakon dva brza gola i u drugoj minuti sudijske nadoknade vremena Haaland postiže hat-trick za velikih 3:0 i rezultat prvog poluvremena.

Pomenutim golovima Haaland je oborio i dva rekorda. Postao je najmlađi fudbaler koji je postigao 30 golova u historiji Lige prvaka i postao je igrač koji je najbrže postigao 30 golova u Ligi prvaka, a za to mu je bilo potrebno samo 25 utakmica.

Muke Leipziga na Etihadu nastavljene su u drugom poluvremenu. Već na samom startu u 49. minuti Gundogan pogađa za 4:0 na asistenciju Grealisha.

Haaland na večerašnjoj utakmici nije završio svoju priču u prvom poluvremenu. Igrala se 54. minuti kada norveški napadač postiže svoj četvrti pogodak na utakmici za velikih 5:0. Tri minute kasnije Haaland je i peti put zatresao mrežu gostiju za 6:0.

Haaland je postao i najmlađi fudbaler koji je postigao pet golova na jednoj utakmici Lige prvaka i igrač koji je postigao najbržih pet golova u Ligi prvaka. Za taj poduhvat večeras mu je trebalo 36 minuta.

Nakon šestog gola, Haaland je izašao iz igre, City je malo pustio gas , ali ipak na kraju u drugoj minuti sudijske nadoknade De Bruyne na asistenciju Mahreza pogađa za konačnih 7:0 i Manchester City sa ukupnih 8:1 ide u četvrtinu finala Lige prvaka.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Liga prvaka, osmina finala, revanš:

Manchester City - RB Leipzig 7:0 (Haaland 22'(p), 24', 45+2', 54', 57', Gundogan 49', De Bruyne 90+2')

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.