Veliki uspjeh

Velika penal drama u Dortmundu: Juniori Hajduka u polufinalu Lige prvaka

Midhat Šljivak

Juniori Hajduka ostvarili su plasman u polufinale omladinske Lige prvaka nakon što su večeras na Signal Iduna Parku u Dortmundu savladali Borussiju boljim izvođenjem penala 9:8 (1:1).

Hajduk je kao autsajder došao u Dortmund, ali sjajnom igrom splitski tim je uspio preko penala doći do velike pobjede i plasmana u polufinale Lige prvaka.

Hajduk je u uvodnih 15-ak minuta izgledao bolje od Borussije iz Dortmunda. Imali su nekoliko opasnih situacija, no pravih šansi nije bilo.

Borussia potom preuzima kontrolu nad loptom. Međutim, Splićani se dobro brane i prvi stvaraju veliku šansu. U 21. minuti Brajković šutira tik pored gola.

Dosta se čvrsto igralo u ostatku prvog dijela. Oba tima su imala određene pokušaje, ali na odmor se otišlo bez golova uz jako dobru igru Hajduka.

Drugo poluvrijeme bilo je precrtano s tim da smo u nastavku vidjeli pogotke na obje strane.

Borussia je imala posjed, Hajduk je čekao kontre, a u 64. minuti jedna od njih umalo završava pogotkom. Golman domaćeg tima Ostrzinski pokupio je loptu u posljednji tren ispred Skoke, a zatim se Vrcić spetljao i Bamba mu kupi loptu s leđa.

Hajduk veliku šansu propušta u 71. minuti. Đolonga iz odlične pozicije šutira tik pored gola, a već u narednoj akciji Splićani dolaze do vodstva i to na kakav način.

Brajković je ubacio loptu s desne strane, a napadač Hajduka Mate Antunović prekrasno glavom pogađa za vodstvo gostiju od 1:0.

Nije dugo trajala radost hrvatskog velikana. U 75. minuti Arković ruši Ludwiga u kaznenom prostoru, a sudija pokazuje na 11 metara.

Julian Rijkhoff preuzima odgovornost za izvođenje penala. Matirao je golmana Buljana za izjednačenje rezultata na 1:1.

Splićani su u 92. minuti imali veliku šansu za pobjedu. Nakon ubačaja s lijeve strane Ludwig pogađa prečku vlastitog gola i zamalo je poklonio pobjedu Hajduku.

Na kraju je putnik u polufinale odlučen izvođenjem penala. Perfektan je Hajduk bio u izvođenu penala, Buljan je skinuo udarac Manea, a Kavelj je zabio za polufinale

Za finale Hajduk će se boriti s ekipom Milana, a drugi polufinalni parč ine Sporting iz Lisabona i AZ Alkmaar.

Liga prvaka, četvrtfinale:

Borussia - Hajduk 1:1 (8:9)

Dortmund: Ostrzinski - Mane, Cisse, Collins, Aning - Brunner, Kamara, Gurpuz, Bamba - Walz, Rijkhoff

Hajduk: Buljan - Đolonga, Arković, Jurić-Petrašilo, Hrgović - Kavelj, Capan - Vrcić, Reić, Brajković - Antunović

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.