Tuzla City je na dva koraka od trofeja u Kupu Bosne i Hercegovine, dok u Premijer ligi vodi bitku za ostanak.

Ludi, ali ne i nemoguć scenario

Na ljeto bi BiH u Konferencijskoj ligi mogao predstavljati tim iz drugog ranga

Eldar Ganibegović

Sezona u Premijer ligi Bosne i Hercegovine minulog vikenda je ušla u svoju posljednju trećinu i ostalo je još da se odigra deset kola. Bitka za titulu je vjerovatno riješena, dok se vode grčevite borbe za mjesta koja vode u Evropu, te mjesta koja garantuju ostanak u ligi.

Nakon 23 kola Zrinjski je prvi s 54 boda, 12 više od drugoplasiranog Borca i po svemu sudeći će mostarski Plemići odbraniti titulu dominantno osvojenu prošle sezone pod trenerskom palicom Sergeja Jakirovića.

Za Evropu će se voditi velika borba. Borac je u najboljoj poziciji s 42 boda na drugom mjestu, dva boda manje ima Široki Brijeg, dok je četvrti Željezničar s 39. S 34 Velež i s 32 Sarajevo već kaskaju, no imaju i oni svoju računicu. 

Od sedmog do 12. mjesta su klubovi u tri boda i svi su kandidati za ispadanje. Sloboda i Posušje imaju po 24 boda, po 23 imaju Tuzla City, Leotar i Sloga, dok je posljednji Igman s 21 bodom. 

Prvak će ići u kvalifikacije za Ligu prvaka, dok će drugoplasirani i trećeplasirani u kvalifikacije za Konferencijsku ligu. Pobjednik kupa Bosne i Hercegovine također će u kvalifikacije za Konferencijsku ligu, no ukoliko jedan od tri prvoplasirana tima iz lige osvoji kup, onda će četvrti iz lige u kvalifikacije za treće po rangu UEFA-ino takmičenje.

Dakle, u ovom slučaju, ukoliko Zrinjski osvoji kup, četvrti iz lige će u Evropu, dok se preostala tri tima u polufinalu kupa mogu nadati evropskom nastupu i kroz kup.

I dok se Željezničar i Velež za Evropu uporedo bore i kroz ligu i kup, jedan tim se bori za ostanak u ligi, dok je u kupu stigao među četiri najbolje ekipe, a to je Tuzla City.

Tuzlake trenutno samo gol-razlika drži iznad zone ispadanja u ligi, dok su na dva koraka od trofeja kupa i novog izlaska u Evropu, tako da postoji mogućnost da bi Bosnu i Hercegovinu u Evropi iduće sezone mogao predstavljati drugoligaš.

Ukoliko Tuzla City ispadne iz lige, a osvoji kup, bit će prvi federalni prvoligaš koji je predstavljao BiH u Evropi, no ovakvi slučajevi nisu nepoznanica. Naprimjer, prije desetak godina Wigan je osvojio FA Cup i ispao iz Premiershipa iste sezone, pa je naredne kao član Championshipa igrao Evropsku ligu. 

Potražite više informacija na temu Kup BiH:

Inače, žrijeb polufinala kupa zakazan ja za danas od 14 sati u prostorijama N/FSBiH. 

Prvi susreti polufinala igrat će se petog, a revanši devetnaestog aprila. 

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.