Ranije je uhapšen te je tako poslana jasna poruka

FIFA doživotno suspendovala predsjednika jednog noogmetnog Saveza

FIFA će žestoko kažnjavati svaki Nogometni savez u kojem bude došlo do sukoba interesa, mita i korupcije, najavljeno je već ranije.

Sada se to zvanično i desilo.

Naime, Nogometni savez Perua, tačnije predsjednik tog Saveza Manuel Burgi Seoane je doživotno suspendovan. Također, on mora platiti kaznu od milion švicarskih franaka zbog kršenja člana FIFA-e Etičkog kodeksa koji se odnosi na sukobe interesa, mito i korupciju, te nuđenje i prihvatanje poklona.

Sudsko vijeće FIFA-e je 2019. godine donijelo prethodnu odluku,  a ista je sada prihvaćena i ozvaničena.

Ovaj 66-godišnji advokat bio je i fudbalski menadžer, a preko Saveza Perua stigao je i u FIFA-in Odbor za razvoj. Predsjednik je Peruanskog saveza bio od 2002. do 2014. godine.

U decembru 2015. Godine uhapšen je u sklopu istrage o korupciji u FIFA-i, te je bilo jasno da mu je 'došao kraj'.

Čekala se zvanična potvrda i sada je stigla.

Peruanci su često u centru pažnje javnosti, a nedavno su se sukobili sa policijom pred prijateljski meč sa Marokom.

Desilo se to u hotelu uz nevjerovatne scene.

Ispred hotela u kojem je smještena ova selekcija tada se okupio i veliki broj navijača Perua koji inače žive u Španiji, te su željeli da iskoriste priliku da posjete reprezentativce ove zemlje i pokušaju doći do autograma ili fotografije.

Zbog prevelike gužve koja je nastala ispred hotela na kraju je pozvana i policija kako bi uspostavila red, ali niko ni slutio nije do kakvog incidenta će doći.

Španski mediji navode da je sve počelo kada je jedan od policajaca došao u sukob s Yoshimarom Yotunom koji je htio da izađe u susret navijačima i fotografiše se s njim, ali je policija grubo reagovala i to mu zabranila.

Na kraju se Yotun sukobio s jednim od policajaca i nastao je totalni haos. U sve su se uključili i još neki igrači Perua, te je došlo do fizičkog obračuna pred navijačima koji su samo zbunjeno posmatrali šta se dešava.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.