Nani priznao

"Pijani smo dolazili na trening, Sir Alex Ferguson nije mario za to"

Edmir Škorić

Dugotrajna vladavina Sir Alexa Fergusona u Manchester Unitedu donijela je klubu brojne trofeje i najljepše razdoblje u dugoj i bogatoj historiji, ali i pregršt anegdota koje kasnije novinarima otkrivaju akteri tog vremena.

Sir Alex Ferguson najtrofejniji je trener Manchester Uniteda i jedan od najboljih otkako je nogometa i svijeta. Škot je bio izuzetan taktičar, ali krasile su ga i mnoge druge osobine, iako neki imaju loša iskustva s njim zbog njegovog temperamenta.

Iako je uglavnom djelovao smireno, Ferguson bi znao da poludi, a tada je bilo jako nezgodno. Najbolje to zna David Beckham... No, bilo je trenutaka kada je Škot dopuštao svojim igračima baš sve, pa i da pijani dolaze na treninge. Zvuči nevjerovatno, ali nekadašnji igrač Uniteda, Nani, upravo je to otkrio u svom novom intervjuu.

Krilni napadač (36) proveo je šest godina igrajući pod Fergusonom od 2007. do 2013. i osvojio je četiri naslova Premier lige zahvaljujući Škotu.

Nani po lijepom pamti svoj period proveden u Manchesteru, a sa Fergusonom je uživao radeći i osvajajući trofeje

"Kad bismo imali sljedeći dan slobodan, na primjer, onda bismo se mogao malo zabaviti... na posebne dane poput Božića ili Nove godine - nikoga u Engleskoj nije briga za to. Tada smo mogli dolaziti pijani na treninge i Ferguson nije mario za to. To su bili posebni periodi u godini", rekao je Nani dodavši:

"Na Novu godinu smo čak mogli ići pijani na trening. To je bila strana Sir Alexa Fergusona koja je znala kako se nositi s igračima. Tada bi i on shvatio da su to posebni dani i da na te dane ne može imati neke posebne zahtjeve".

"Igrali smo bez prestanka cijele godine. Onda dođe taj neki dan oko praznika. Bilo je to zadovoljstvo, trenutak opuštanja, drugačija vrsta treninga – klauniranje. Neću lagati, volio sam noćne provode", priznao je Nani.

Nani je ostao u Unitedu još dvije godine nakon što se Sir Alex umirovio nakon svoje 13. i posljednje titule u Premier ligi. Naposljetku se pridružio portugalskoj ekipi Sporting na posudbi 2014. prije nego je 2015. godine u potpunosti napustio Crvene vragove.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Pridružio se MLS ekipi Orlando Cityju 2019. prije nego što je otišao u Veneziu, a trenutno igra za Melbourne Victory u Australiji.

On Fergusona smatra najboljim trenerom s kojim je imao priliku da radi. "Bilo je nevjerovatno. Zna kako se nositi s igračima, bili oni stariji ili mlađi. Zna upravljati njihovom profesionalnom karijerom i ljudskim bićem. S njim sam, mogu reći, stekao jedinstveno iskustvo i zrelost jer su to bile vrlo važne faze mog života. Trebao sam jako brzo odrasti, naučiti i nositi se s tom kulturom i klupskom kulturom. Bilo mi je sjajno imati Sir Alexa Fergusona. Carlos Queiroz, koji je također bio uzoran u tom smislu, govorio je moj jezik i to je bilo temeljno za mene", ispričao je Nani.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.