Sa duela Žejezničara i Širokog Brijega na Grbavici

Nikad uzbudljivija završnica u Premijer ligi

Fair play ne igra ulogu: Željezničar i Široki Brijeg bi mogli igrati 'majstoricu'

Samir Mlaćo

Velika borba vodit će se za četvrto mjesto u Premijer ligi naše zemlje.

S obzirom da je Zrinjski osvojio naslov prvaka te i trofej Kupa prije par dana, i četvrto  mjesto vodi u Evropu.

Bitku će u posljednjem kolu voditi FK Željezničar i NK Široki Brijeg.

Plavi imaju dva boda prednosti, a gostuju u Tuzli kod Slobode. Slobodi su bodovi prijeko potrebni kako bi ostala u ligi, dok Široki Brijeg gostuje Leotaru.

Leotar je u nešto težoj situaciji kada je u pitanju opstanak, mora slaviti, ali opet neće odlučivati sam o sebi.

Ukoliko Željezničar slavi u Tuzli sve će biti riješeno u borbi za Evropu. U suprotnom, mnogo je kombinacija.

Široki Brijeg mora slaviti u svakom slučaju i onda pratiti rezultat iz Tuzle. Ukoliko dva tima budu imala isti broj bodova, gleda se međusobni duel. Trenutno je podjednak. Široki Brijeg je slavio na Pecari 1:0, Željezničar istim rezultatom na Grbavici, a još jedan međusobn duel završio je 1:1.

Zbog toga gleda se gol razlika. Željezničar trenutno ima gol razliku 40:34, a Široki Brijeg 37:34.

Plavima je mnogo pomogla jučerašnja pobjeda 3:0, pa Široki Brijeg mora slaviti u Trebinju sa tri ili više golova razlika, ukoliko Željezničara ostane neporažen.

Dakle, ukoliko Široki Brijeg slavi  3:0, a Željezničar remizira 0:0, igrat će se majstorica, što bi bilo zaista nevjeroatno, ali s obzirom kako uzbudljivu sezonu gledamo, sve je moguće.

Radi se o Odluci NS BiH o izmjenama i dopunama Pravilnika donesenoj u junu 2020.godine.

Jasno se u istoj kaže da „“ako je zbir bodova jednak, odlučuje razlika između datih i primljenih pogodaka. Ako je razlika jednaka, odlučuje veći broj postignutih pogodaka, a ukoliko je i to jednako, odlučuje ukupna pogodak razlika u predmetnom takmičenju svihe ekipa. Ako se ni na ovakav način ne može utvrditi uspješnija ekipa, ekipe odlučuju međusobno odigravanjem dvije utakmice po Kup sistemu“.

Dakle, pogodak Širokog Brijega na Grbavici u međusobnom duelu nije prednost za tim sa Pecare i uzbudljivo će biti pratiti utakmice posljednjeg kola.

Igraju se u nedjelju od 17 sati.

Treba dodati da je za veliki broj nogometaša sezona završena. Radi se o problemima sa kartonima, a među suspendovanim je i jedan trener.

HŠK Zrinjski će na megdan Tuzli City bez Tomislava Kiša i Franka Sabljića, dok će Tuzlacima nedostajati Huso Karjašević, Dino Ćorić i Nebojša Gavrić.

Velež putuje na megdan Posušju bez Ede Vehabovića, Tina Blaža Lauša i Omara Pršeša, a domaćinu Jovan Vladimir Pavlović i Toni Jović.

Željezničaru će u Tuzli nedostajati Nedim Mekić, a Širokom Brijegu u Trebinju Di Mateo Lovrić.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Sarajevo dočekuje Igman bez Muharema Trake, a Igman će biti bez Husrefa Musemića koji je dobio treći žuti karton i neće moći sa klupe voditi svoj sadašnji tim protiv bivšeg.

Sloga iz Doboja će dočekati Borac bez Nikola Popare i Ivana Đorića.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.