Ko će ispasti iz Premijer lige? Kombinacija je mnogo, jedna je "najluđa" - pet klubova sa 35 bodova
Detalj sa susreta Sloboda - Tuzla City

Nevjerovatna završnica prvenstva

Ko će ispasti iz Premijer lige? Kombinacija je mnogo, jedna je "najluđa" - pet klubova sa 35 bodova

A. Beganović

Željezničar ili Široki Brijeg? Jedan od ova dva kluba će uz Zrinjski, Borac i Sarajevo predstavljati našu zemlju u evropskim takmičenjima. A, ko će ispasti? Tuzla City, Soboda, Posušje, Sloga Merdian, Igman i Leotar. Od ovih šest kluba dva će napustiti društvo najboljih.

Sve je stalo u 90 minuta, kada je u pitanju borba za ostanak u Premijer ligi Bosne i Hercegovine, te posljednje mjesto koje vodi u Evropi.

Kolo prije kraja jasno je da će Bosnu i Hercegovinu u kvalifikacijama Lige prvaka prestavljati Zrinjski, a u kvalifikacijama Konferencijske lige Borac i Sarajevo. Treći predstavnik naše zemlje u kvalifikacijama Konferencijske lige biće Željezničar ili Široki Brijeg.

Plavi s Grbavice su u prednosti, samim tim što imaju dva boda više, no da bi bili sigurni potrebna im je pobjeda u Tuzli nad Slobodom kojoj pak samo tri boda iz ovog duela daju priliku za ostanak u eliti. I bod bi Željezničaru najvjerovatnije bio dovoljan jer teško da Široki Brijeg u Trebinju može slaviti sa tri i više razlike, pogotovo jer su i Leotaru bodovi potrebni za kakvu-takvu šansu za ostanak u Premijer ligi. I porazom Plavi mogu u Evropu, s tim da u tom slučaju Široki Brijeg ne smije pobijediti u Trebinju.

Dakle, u igri je nekoliko kombinacija, no ukoliko se sve realno sabere i oduzme, Željezničar je mnogo bliže Evropi od Širokog Brijega.

Oglasi

A, borba za ostanak u eliti je priča za sebe. Uoči posljednjih 90 minuta sezone čak šest klubova strahuje od onog najgoreg - ispadanja u niži rang.

U najlošijoj situaciji su Leotar i Sloboda koji i sa domaćim pobjedama protiv Širokog Brijega i Željezničara nisu sigurni u ostanak u Premijer ligi.

Slobodi su najamnje odgovarali rezultati iz posljednjeg kola, odnosno na ruku starijem tuzlanskom premijerligašu nikako nije išao rezultat iz Konjica. Naime, tamo je Tuzla City, koja je do juče bio "mrtav" savladao Igman (1:0). Tom pobjedom mlađi tuzlanski premijerligaš je borbu za ostanak u eliti stavio u svoje ruke s obzirom da eventualnom pobjedom nad Zrinjskim ostaje u eliti, a i bod iz povog susreta Tuzlacima u nekoliko kombinacija donosi ostanak.

No, osim što su sudbinu stavili u svoje ruke izabranici Milenka Bošnjakovića su u tešku situaciju stavili Igman, koji u posljednjem kolu gostuje na Koševu kod zahuktalog Sarajeva, ali i Slobodu, kojoj bi da je Tuzla City izgubio u Konjicu, što se realno i očekivalo, pobjeda nad Željezničarem garantovala ostanak u eliti. Ovako, i sa pobjedom stariji tuzlanski premijerligaš nije siguran. Kombinacija je mnogo.

Sloga i Posušje igraju domaće duele sa Borcem i Veležom. Obje ove ekipe na tabeli ne mogu napredovati, ali ni nazadovati, odnosno igraju bez bilo kakvog pritiska. Ipak, to može biti mač sa dvije oštrice jer nisu rijetki slučajevi da u takvim situacijama klubovi bez pritiska odigraju i najbolje utakmice.

Oglasi

U svakom slučaju, može se reći da je 32. kolo najviše donijelo Tuzla Cityju, a da je Slobodi sreća okrenula leđa. Kao što smo i rekli, kombinacija je mnogo, a u nekim, koje nisu nemoguće, čak i posljednjeplasirani Leotar može ostati u ligi.

Recimo, ukoliko bi Leotar pobijedio, Tuzla City izgubila, Sloboda ostala bez pobjede, a najmanje po bod osvojili Igman, Sloga i Posušje, onda bi društvo najboljih napustila oba premijerligaša iz Tuzle. Sloboda bi u tom slučaju imala 32 ili 33 boda, Igman, Sloga i Posušje po 35, a Leotar i Tuzla City po 34. S obzirom da je Leotar bolji u međusobnim utakmicama od Tuzla Cityja završio bi kao desetoplasirani.

Ipak, pored svih kombinacija jedna se čini najzanimljivijom, a to je da Sloboda, Tuzla City, Igman, Sloga i Posušje završe sezonu sa po 35 bodova, a Leotar sa 34. Čini se nemogućim, no kako se odvijala kompletna sezona, ne bi bilo iznenađuje da se upravo tako završi.

U tom slučaju pravila bi se tabela od pet klubova sa istim brojem bodova. Sloboda bi tada ispala jer bi u mini tabeli imala 14 bodova, Tuzla City bod više, Igman 16, Sloga 17, a Posušje 20.

Tuzla City 15 bodova

Oglasi

Tuzla City - Posušje 3:0, 0:3, 3:1
Igman - Tuzla City 3:2, 3:2, 0:1
Sloga - Tuzla City 0:3, 0:0, 2:1
Tuzla City - Sloboda 0:0, 0:0, 0:1

Sloboda 14 bodova

Sloboda - Tuzla City 0:0, 0:0, 1:0 
Sloboda - Posušje 0:1, 1:2, 0:2
Igman - Sloboda 0:0, 1:5, 1:1
Sloboda - Sloga 4:2, 2:2, 0:1

Posušje 20 bodova

Posušje - Tuzla City 0:3, 3:0, 1:3 
Sloboda - Posušje 0:1, 1:2, 0:2
Posušje - Sloga 3:2, 1:0, 0:2
Posušje - Igman 2:2, 0:0, 0:3

Igman 16 bodova

Igman - Tuzla City 3:2, 3:2, 0:1 
Igman - Sloboda 0:0, 1:5, 1:1
Posušje - Igman 2:2, 0:0, 0:3
Sloga - Igman 2:0, 3:2, 0:3

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Sloga Merdian 17 bodova

Sloga - Tuzla City 0:3, 0:0, 2:1 
Sloboda - Sloga 4:2, 2:2, 0:1
Posušje - Sloga 3:2, 1:0, 0:2
Sloga - Igman 2:0, 3:2, 0:3

Zaprati FK Igman Konjic, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Igman Konjic Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Promo

Top Komentari

Arnel925
Ispadaju Leotar i Igman. Da izgubi Sloboda kuci od Selje to je nemoguce.
1 2
SamoSiroki
Jel gledao netko Topuzovića i cirkuz na Grbavici.. Već bi bilo puno toga jasno..
1 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi