Alfred Schreuder je trenirao Miralema Pjanića u Barceloni dok je ovaj nosio dres katalonskog kluba (Foto: EPA)

Alfred Schreuder pred novim angažmanom

Miralem Pjanić ga neće očima pogledati - U Emirate stiže čovjek koji mu je upropastio život u Barci

M. Šljivak

Miralem Pjanić (33) boravio je u Barceloni dvije sezone, ali se na Camp Nou nije naigrao kod Ronalda Koemana. Zbog toga je u jednom trenutku otišao na posudbu u Bešiktaš, a kao razlog što je konstantno bio zapostavljan u katalonskom klubu navodi se ime tadašnjeg pomoćnog trenera Alfreda Schreudera.

Alfred Schreuder navodni je razlog što Miralem Pjanić nije uspio u Barceloni. Kao pomoćnik Ronalda Koemana redovno je podnosio izvještaje u kojima je označavao bh. veznjaka kao 'smetnju' i potom mu je predložio da se odrekne njegovih usluga.

Zbog toga je Pjanić otišao na posudbu u Bešiktaš, a nije predugo trajala sreća Schreudera i Koemana na Camp Nou jer su oni ubrzo nakon reprezentativca Bosne i Hercegovine morali napustiti Barcu.

Ovaj 50-godišnjak je potom preuzeo Club Brugge. Uspio je tamo uzeti titulu prvaka, zahvaljujući čudnom sistemu takmičenja, da bi prošlog ljeta preuzeo Ajax i potpuno je upropastio ekipu i ekspresno je dobio otkaz.

Uskoro bi se ovaj stručnjak i Pjanić mogli ponovo naći oči u oči. Alfred Schreuder je dobio ponudu za posao u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a želi ga ekipa Al Ain iz Abu Dhabija.

Pjanić je, kao što je već poznato, od prošlog ljeta član Sharjaha iz Emirata. Dolazak njegovog bivšeg saradnika u rivalski tim sigurno mu se neće dopasti i imat će dodatni motiv u utakmicama protiv Al Aina.

Ono što je gotovo sigurno je to da srdačnog pozdrava neće biti. Schreuder je u nekoliko navrata jasno pokazao da ne podnosi bh. fudbalera koji neće imati razlog da išta drugačije osjeća prema svom bivšem saradniku.

Pjanić je u dresu Sharjaha ove sezone odigrao 24 utakmice i ima učinak od pet golova i pet asistencija. Njegov tim međutim igra veoma lošu sezonu i tek su na sedmoj poziciji.

S druge strane Al Ain se bori za titulu. Drugi su na tabeli s 54 boda, a ispred njih je samo Shabab Al Ahli s tri boda više.

Ipak, usprkos dobrom plasmanu menadžera Serhija Rebrova su spremni zamijeniti čovjekom koji uništava sve čega se dotakne, pa bi u ovom timu mogli itekako zažaliti s odlukom da ga angažuju.

Čovjek je navikao biti pomoćnik. Sve što je radio sam upropastio je, igrači ga ne podnose i zaista je nevjerovatno, pa nije ni čudo što se ne povezuje s nekim ozbiljnijim poslom.

Ovaj stručnjak je pored Ajaxa, Barcelone i Club Bruggea, radio još kao asistent i trener u Twenteu i Hoffenheimu, a najveći uspjeh u samostalnom poslu mu je iznenadna titula u Belgiji, koju definitivno nije zaslužio.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.