Sa koeficijentom 7.000 ulaze u novu sezonu

FK Sarajevo ima šansu da bude nositelj u drugom pretkolu: Moraju navijati za velikana iz Istanbula

Haris Zilić

Bh. klubove uskoro očekuju utakmice pretkola u evropskim takmičenjima. U prektolu Lige prvaka naše boje branit će Zrinjski, a u pretkolu Konferencijske lige to će biti Borac, Sarajevo i Željezničar. Borac kreće iz drugog, a sarajevski klubovi iz prvog pretkola trećeg po snazi evropskog klupskog takmičenja.

FK Sarajevo u evropsku sezonu ulazi sa koeficijentom 7.000 i sigurno će biti nositelj u prvom pretkolu Konferencijske lige.

Ako Bordo tim prođe prvo pretkolo ima velike šanse za bude nositelj i u drugom pretkolu, dakle otvara se dobar evropski put za tim sa Koševa.

Da bi Sarajevo bilo nositelj u drugom pretkolu do kraja ove sezone moraju se poklopiti pojedini rezultati iz evropskih liga.

Za početak da vidimo tabelu nositelja u drugom pretkolu. Sarajevo se tu nalazi na 37. poziciji, a 45 ekipa će imati status nositelja.

Ispred Sarajeva će sigurno završiti Fenerbahce, Dynamo Kyev, drugi predstavnik Ukrajine, osvajač nizozemskog play-offa za Evropu i viceprvak Bugarske, dakle automatski Sarajevo pada na 42. poziciju.

Za početak da eliminišemo dvije najteže prepreke. Austria Lustenau da kroz play-off ode u Evropu iz Austrije i da u finalu rumunjskog play offa Craiova 1948 savladala Cluj su pomalo nerealne opcije, pa ćemo uzeti u obzir da Sarajevo pada na 44. mjesto nositelja u drugom pretkolu.

Šta Sarajevo treba gledati?

Za Bordo tim je vrlo važno finale Kupa Turske u kojem se sastaju Fenerbahce i Basaksehir. Ako Basaksehir pobjedi ide u Evropu i Sarajevo spušta još jednu poziciju jer imaju bolji koeficijent od našeg predstavnika.

Međutim, ako Fenerbahce dođe do titule u Kupu u Evropu lansira četvrtopalsirani tim iz prvenstva, a to je Adana Demirspor koji ima slabiji koeficijent od Sarajeva.

Da pojasnimo, ako Fenerbahce osvoji Kup Turske, Sarajevo je sigurno nositelj u drugom pretkolu Konferencijske lige. U slučaju da Basaksehir osvoji Kup, Sarajevo onda prati dešavanja u Danskoj.

Stigle su dobre vijesti iz Danske jer su Nordsjaelland i Viborg izborili Evropu, imaju manji koeficijent Sarajeva, ali četvrti predstavnik Danske igra ulogu za Bordo tim.

Danci imaju play-off za Konferencijsku ligu, a igraju četvrtoplasirani tim iz Lige za prvaka to je Aarhus i prvoplasirani tim iz Lige za ostanak, to je trenutno Midtylland, a u posljednjem kolu do te pozicije može i Odense.

Potražite više informacija na temu UEFA Konferencijska liga:

Najbolja opcija za Sarajevo bi bila da play-off za Konferencijsku ligu u Danskoj igraju Odense i Aarhus, dakle Midtyallnd ne smije u Evropu.

Da za kraj još jednom razjasnimo situaciju, Basaksehir i Midtyallnd, jedan od ta dva tima mora ostati bez Evrope kako bi Sarajevo imalo status nositelja u drugom pretkolu Konferencijske lige, naravno pod uslovom da se u Rumuniji i Austriji ne dese neka velika iznenađenja što ipak nije realno za očekivati.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.